Kultúra

2013.09.25. 09:25

Erdélyi hírmondó: Jordán, Fűzfa, Sebőék és a versek

Szombathely - Hét helyszín, nyolc előadás, elmondhatatlanul sok élmény. Ez a mérlege annak az erdélyi irodalmi körutazásnak, amelyen Jordán Tamás, Fűzfa Balázs és a Sebő együttes vett részt.

Ölbei Lívia

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója és dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nem először jártak (együtt sem) Erdélyben, sőt: több helyen meghonosították a „Nagy Versmondást" is; olyannyira, hogy az idei őszi körutazás több állomásán újrázniuk kellett. Az NKA, a Savaria University Press és a szombathelyi önkormányzat által is támogatott turné – A teljesség felé címmel – főszereplőjének a születésnapos Weöres Sándor mellett József Attilát választották. Nemcsak azért, mert az életműve elválaszthatatlanul hozzátartozik Jordán Tamás pályájához, hanem azért is, mert – amint Fűzfa Balázs hangsúlyozza – ők ketten a 20. századi magyar költői nyelv megújítói. Az estek tényleg a teljesség jegyében szerveződtek: Jordán Tamás verset mondott, a Sebő együttes muzsikált, Fűzfa Balázs előadást tartott. Az erdélyi közönséggel is megosztotta – sok más mellett – azt az izgalmas és távlatos felfedezését, hogy Babits Esti kérdése és Kosztolányi Hajnali részegsége Az éjszaka csodái című Weöres-vers előzményeiként értelmezhetők. A három vers természetesen el is hangzott, Jordán Tamás „igéző előadásában". Az est iránt mindenütt – Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Csernáton, aztán Székelyudvarhely, Brassó, Marosvásárhely, Csíkszereda – nagy volt az érdeklődés; a ritka telített figyelem, a teljességet megcélzó megértés az előadókra is mély benyomást gyakorolt. Csíkszeredában ráadásul meg kellett duplázni az előadást, hogy mindenki beférjen.

Marosvásárhelyi áhítat. Balról: Perger László és Sebő Ferenc a Sebő együttesből, Jordán Tamással. Fotó: Rab Zoltán/vasarhely.ro

Az erdélyi sajtó szuperlatívuszokban és bőségesen számolt be az irodalomi körutazásról. A hirmondo.ro például „Megérintve a tökéletességet" címmel közölt tudósítást a sepsiszentgyörgyi és a csernátoni estről, a Háromszék (3szek.ro) írása a „Versvarázs a teljességért" címet viseli.

Hát ilyen összefüggésben bukkant föl mostanában Erdélyben Szombathely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!