Kultúra

2013.10.08. 13:35

A Ludas Matyi útra kel, a fölújítás megkezdődött

Celldömölk – Ahogy tervezték: a héten megkezdődtek a Soltis színház kamaraépületének fölújítási munkái. Közben bemutató bemutatót követ.

Ölbei Lívia

Nagy Gábor, a Soltis színház vezetője azt mondja, a hét végére minden bizonnyal befejeződnek a Koptik Odó utcai kamaraépület külső fölújítási munkálatai (szigetelés, cserepezés stb.), amire az önkormányzat is áldását adta, sőt: anyagilag szintén az ügy mellé állt. A homlokzat fölújítása tavaszra marad: a tervek szerint akkor készül el teljes pompájában és egyediségében az épület, aminek ezentúl a közönség nemcsak benn, hanem kinn is csodájára járhat. A munkákból természetesen a társulat tagjai is kiveszik a részüket: Nagy Gábor örömmel konstatálja, hogy közös erővel néhány nap alatt milyen sokat intéztek.

Közben dolgozik a színház is. A Ludas Matyi a vasárnapi premier után útnak indul: október 13-án 14.30-kor Velemben, a Gesztenyeünnepen, 13-én 10-kor, aztán 13.30-kor a kőszegi Jurisics-vár lovagtermében láthatja a közönség az Ecsedi Erzsébet rendezésében vásáriasra hangszerelt játékot, amelyben a háromszor megleckéztetett dölyfös Döbrögit Nagy Gábor, Ludas Matyit Piller Ádám játssza. És benne újra meg újra diadalra jut a „virtus meg a józan paraszti ész". Mert „attól még, hogy valakinek sok pénze és nagy hatalma van, nem tehet meg mindent". Az idén a szokásos őszi erdélyi turnéra is a Ludas Matyival utazik a Soltis színház. Öt nap leforgása alatt lesz legalább tizenkét előadás. Az annyi mint minimum harminchat elnáspángolás. (Szegény Döbrögi.)

Közben persze műsorra kerülnek más előadások is. Október 15-én Jászberényben a Csongor és Tünde (Somogyi István rendezése), 24-én a csepregi művelődési házban a Hamupipőke (rendezte Benkő Ágnes), november elején a budapesti Eötvös10-ben szintén a Hamupipőke, kétszer.

Ja, és ami a legközelebb van: október 11-én (pénteken) 14 órakor a celli kamaraszínházban (Koptik Odó utca 2.) megtartják Az üvegtemplom című valóságos mese premierjét (a jól sikerült előbemutató után). A szerzők: Benkő Ágnes, Stangl Franciska, Sipos László. A rendező-koreográfus: Benkő Ágnes. Szívhez szóló, humorral és szépséggel teli előadás. Különlegesen csillogó őszi napokra való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!