Kultúra

2013.10.04. 17:55

Könnyek könyve - Kiss Károly a múltról írt a mának

Zsidó-keresztény párbeszéd volt pénteken Kiss Károly kiváló kötetének az ünnepi bemutatója a városházán.

Némethy Mária

2010 áprilisában a szombathelyi Püspökvárban katolikus-zsidó közös megemlékezés volt a holokausztról, és Kovács Sándor egykori szombathelyi megyés püspök zsidókat mentő tevékenységéről a vészkorszak idején. A konferenciát Schweitzer József rabbi történelminek, mérföldkőnek nevezte. Úgy jött létre, hogy a szombathelyi zsidó közösség legidősebb tagja, a ma 101. évében járó Spiegler Elemér megemlítette: a püspök segítette a zsidókat.

Az a konferencia inspirálta a könyv megírására a Szombathelyen élő nyugdíjas gazdasági szakembert, a most 80 éves Kiss Károlyt, a „Mondd el fiaidnak” című könyv megírására. Ennek ünnepélyes bemutatója péntek délután volt a szombathelyi városháza dísztermében.

Dr. Puskás Tivadar polgármester ajánlotta mindazok figyelmébe a könyvet, akik tanulni akarnak, s akik hisznek abban, hogy ennek a városnak, megyének, országnak jövője van. Dr. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója ”a könnyek könyvének” is és az öröm könyvének is nevezte a kötetet, hiszen a dokumentumok bemutatják, mi történt Vasban a zsidósággal, s azt is, hogy voltak embermentők is.

Kiss Károly sokrétű családi, rokoni indíttatásairól beszélt, s arra kérte a történelmi egyházakat: jövőre kondítsák meg a harangokat a holokauszt évfordulóján, s a Premontrei és a Kanizsai gimnáziumban táblán örökítsék meg az elhurcolt egykori diáktársak emlékét. (Ezt mindkét iskola képviselője megígérte.) Dr. Veres András megyés püspök arról szólt: sokan ma sem tisztelik az emberben Isten képmását, dúl az erőszak. Utalt a hétvégén az Orbán-szobor körüli botrányra.

Jordán Tamás Kossuth-díjas és Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművészek Radnóti verseket szavaltak, Mérei Tamás gordonkázott. A könyvbemutatón itt volt Görög Sándor professzor is, akinek életét gyerekként a kőszegi verbiták mentették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!