Kultúra

2013.11.06. 15:00

A végső felállás

Szombathely - Jandó Jenő zongoristával próbál mostanában az Esterházy trió. Az együttes alapítója, Sebestyén Ernő szerint ez már a végső felállás.

Peltzer Géza

Többszöri tagcsere után ért el a mostani felálláshoz a trió, változott már a zongorista, csellista személye is, egyedül az alapító Sebestyén Ernő volt a biztos tag az együttesben. A Kőszegen élő, 73 éves kitűnő hegedűs, nyugalmazott koncertmester azt mondta, ez már a végső felállás, amelyben ő maga játszik hegedűn, Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója a csellista, és Jandó Jenő zongoraművész a harmadik tag.

Jandó Jenő az ország vezető zongoraművészének számít ma, a nagy zongorista-triumvirátus (Kocsis-Ránki-Schiff) negyedik tagja . Régi barátság fűzi Sebestyén Ernőhöz. Tudtak egymásról, játszottak közösen is, de közös állandó kamarazenekarba most kötötte őket össze először a zenei sors.

Sebestyén Ernő, Jandó Jenő és Mérei Tamás az Esterházy trió próbáján a Bartók Terem kamaratermében Fotó: Szendi Péter

A múlt héten a Bartók Terem kamaratermében gyakorolt a három művész. Kitűzött koncertidőpont még nincs, de nagy valószínűséggel ott lesznek a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A próbák szünetében Sebestyén Ernő elmondta:

- Először Antal Imrével adtam kamarakoncertet 1963-ban, és most, pontosan ötven év múlva ismét kamarazenét játszom két kitűnő muzsikussal. Az Esterházy trió folyamatos fejlődése során felmerült, hogy egy végleges, megfelelő személyre lenne szükség a trióban a zongora mellet, mert ennek a hangszernek vezető szerepe van ebben a felállásban. Ezt igazolja az is, hogy Liszt Ferenc Orpheus című szimfonikus költeményének átiratában - amit most gyakorolunk - a zongoristának húsz oldala van, nekünk vonósoknak csak három.

Jandó Jenő ehhez a következőket tette hozzá:

- Csak a legjobbakat mondhatom partnereimről, mert fantasztikus zenészek, hangszeres játékosok. Ernővel találkoztam már korábban Münchenben, de akkor még nem volt arról szó, hogy trióban együtt játszunk majd. Azóta duóban kétszer adtunk koncertet, a Nemzeti Múzeumban és Debrecenben is. Izgatottan várom az első fellépés időpontját.



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!