Kultúra

2013.11.14. 12:00

Nyomsávon Los Angelesben

Kőszeg - Nyomsávon címmel készített új, kétrészes dokumentumfilmet az ismert rendező, Erdélyi János. A művet a héten mutatták be Los Angelesben (USA).

Kozma Gábor/Vas Népe

Los Angelesben magyar filmfesztivált rendeztek a héten és erre az elmúlt 2 év legjobb 10 hazai dokumentumfilmjét is elküldték. Közte a nemrég elkészült, Nyomsávon című alkotást, amely kétszer 52 percben szól az egykori vasfüggönyről, a körülményeiről, történelmi és társadalmi hátteret adva.

- Hárman utazhattak ki a fesztiválra, annyit tudok, hogy filmemet hétfőn vetítették egy elegáns Los Angeles-i moziban - mondta el a Vas Népének Erdélyi János. - A filmben kőszegi és környékbeli, volt határőr sorkatonák és tisztek szólalnak meg. Törekedtem a stábbal együtt arra, hogy egyszerre dokumentáljak és mutassam meg azt a kort, miliőt. A film zenéjét a celldömölki Sági Szabó Ferenc szerezte, ő egyébként az ott igen népszerű Smidesz rockzenakar billentyűse. A tíz dokumentumfilmet versenyeztetik, a legjobbakat amerikai zsűri választja ki és díjazza.

Erdélyi János egy másik sikert is elkönyvelhet: a Keveházi László evangélikus lelkészről szóló műve kiugróan látogatott az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!