Kultúra

2013.12.02. 09:50

Czika László képeit uniós szellem hatja át

Nemrég Rijekában állították ki Czika László fotóművész alkotásait. Mégpedig egy uniós program keretében.

Kozma Gábor

Nagy utat járt be az elmúlt két évben Czika László fotóriporter. A Körmendi Kulturális Központ és az olaszországi La Roggia Galéria többéves szakmai együttműködésének egyik nagy sikerű projektje –, a Messa a fuoco nella Mitteleuropa, azaz a Közép-Európa fókuszban – című fotókiállítás egyik alkotójaként.

A fotók és alkotójuk utazása tavaly májusban, Pordenone-ban kezdődött, ahol egyéni kiállítási lehetőséget kapva, Magyarország képviseletében mutatkozhatott be. Czika László fotói olasz, osztrák, szlovén, horvát és lengyel fotósok alkotásainak társaságában Pordenone után Weizben, Mariborban, Rijekában, Körmenden és Czestochowában, eltérő koncepciók szerint kerültek a közönség elé.

A rijekai megnyitón, jobbról a második Czika László. A kiállítás-sorozatot Körmendről szervezték (Fotó: Hadnagy András)

Mindenütt meghatározó volt a kiállítótér. Weizben az öt éve épült ultramodern Kunsthaus direkt kiállítótérnek tervezett szintjén, Körmenden a Batthyány-kastély egykori levéltár épületének földszinti, nagyméretű, ám ablakokkal szabdalt terében, míg Rijekában egy viszonylag homogén, bensőséges hangulatot árasztó, épp megfelelő méretű művészeti galériában helyezték el a képeket.

Czika László és a kiállítássorozat magyarországi kurátora, Pálóczi Zsuzsanna, Lengyelország kivételével minden helyszínen ott volt, így ez a projekt a bemutatkozás mellett további szakmai kapcsolatok kialakítását is lehetővé tette. Ugyanakkor fotós barátságok is születtek és persze újabb felvételek a különböző helyszíneken.

– A válogatás, akár a fotósokat, akár a fotókat tekintjük, a teljesség igénye nélkül próbálta meg bemutatni azt a földrajzi térséget, Közép-Európát, amelynek országai a történelem során hol közeledtek egymáshoz, hol éppen távolodtak, jelenleg egy közös unió tagjai – mondta el a kurátor.

A fotókiállítás alkotói egyedi szűrőjükön és kifinomult adottságaikon keresztül különböző stílusban és módszerrel tükrözték vissza a valóságot. A hosszú utazás Horvátországban, a rijekai Kortil Galériában fejeződött be, a jelentős számú érdeklődőt vonzó eseményen részt vett Giovanna Lisa, a La Roggia Egyesület elnöke, beszédet mondott Rijeka alpolgármestere és Horvátország olaszországi főkonzulja, a kiállítást megnyitotta Enzo di Grazia művészetkritikus, a kiállítás sorozat megálmodója.

Czika László fotóinak közel kétéves közép-európai utazása tehát véget ért. A hat országon átívelő kiállítás olasz és angol nyelvű katalógusa és a világhálón megtekinthető kisfilmek segítenek felidézni az elillant pillanatokat. Amikor csak kedvet érzünk hozzá, hiszen a fotózás a pillanat művészete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!