Kultúra

2014.01.28. 16:35

A Weöres-év végén

A fővárosi Stefánia-palotában kapta meg A honvédelemért kitüntető címet Baranyai Ernő, Csönge polgármestere. A honvédelmi miniszter a Weöres-emlékév zárása alkalmával ismerte el a polgármester tevékenységét.

Ölbei Lívia

Bár természetesen Csönge polgármestere, Baranyai Ernő is hivatalos volt a Művészetek Palotájába, a Weöres Sándor-emlékéve záróeseményére, de más irányú elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a programon, amelyben helyet kapott gyerekműsor („Weöres Sándor-rock and roll"), filmvetítés (Bódy Gábor: Psyché), zenés összeállítás (Sebő Ferenccel, kortárs költőkkel), valamint a Gryllus testvérek A teljesség felé című koncertjének fölújított, Horváth Csaba által megkoreografált változata). Ezen a napon mutatták be MŰPÁ-ban a centenáriumi Weöres-emlékév eseményeit feldolgozó kiadványt is.

Baranyai Ernő polgármester. Fotó: Fűzfa Balázs

Ugyancsak a magyar kultúra napjára – amely az idén ráadásul egybeesett Weöres Sándor halálának 25. évfordulójával – időzítették a kultúranapi kitüntetések átadását a budapesti Stefánia-palotában, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter a Honvédelemért kitüntető cím I. fokozatát adományozta Baranyai Ernőnek – a Weöres-centenáriumi évben kifejtett tevékenységéért.

A Weöres-emlékévet a csöngei Weöres-szobor szomorú sorsa (ellopása, földarabolása, gyakorlatilag megsemmisülése) árnyékolta be. Baranyai Ernő érdeklődésünkre most elmondta: a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságáról már megérkezett az önkormányzat számlájára a szobor újraöntésére, fölállítására ígért egymillió forint.

További egymilliós segítséget ígért a Nemzeti Kulturális Alap, erre a pénzre a legfrissebb információk szerint a tavasz folyamán pályáznia kell Csöngének. Közben a Weöres Sándor Társaság is gyűjtést kezdeményezett, itt is szabad még a pálya az adakozó kedvűek számára. Mindenesetre van remény arra, hogy a Weöres-szobor belátható időn belül újra fogadhatja a látogatókat a csöngei Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház udvarán. Alkotója, Segesdi György szobrászművész már meg is kezdte a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!