Kultúra

2014.03.18. 16:25

A mesék ideje

Celldömölk - A Soltis színház ezekben a napokban új bemutatóra készül - Garaczi László nyomán - , közben folyamatosan játszik, sőt: készül a jubileumi Ezerlátó Mesefesztiválra.

Ölbei Lívia

Kedden a kőszegi közönség láthatta a celli Soltis színház előadásában Az üvegtemplom című kristályosan szép, a cigány folklórból táplálkozó mesejátékot, amely március 24-én kétszer is színre kerül Szombathelyen: előbb a Bolyai gimnáziumban, aztán a Szova-nagyteremben (a Kisfaludy utca 1-ben), mindkét alkalommal a Soltis-bérletben. A szövegkönyv Benkő Ágnes rendező-koreográfus, valamint Sipos László és Stangl Franciska munkája; mindhárman színre is lépnek a mesejátékban, ahol természetesen átjárás van a hétköznapi valóság és a képzelet világa között. (A kettő határán tör a magasba az üvegtemplom.) Március 22-én győri vendégjátékra megy az Asylium/Menedék című, felnőtteknek való - mondjuk Lorca keményen szenvedélyes világát idéző - mozgásszínházi előadás. Közben tart a Szépet fogtok álmodni című Garaczi-előadás próbafolyamata, az előadás rendezője ugyancsak Benkő Ágnes, vasárnap lesz a munkabemutató a Koptik Odó utcai kamaraszínházban.


A Soltis színháznak népes gyerekközönsége van: pillanatkép a kamaraszínházban. Elöl, középen: Nagy Zsuzsi, a társulatból

Mindehhez megkezdődtek a X. Ezerlátó Országos Mesefesztivál előkészületei. A társulat március 31-éig várja a nevezéseket: maximum másfél óra hosszúságú, gyerekközönségnek szánt produkciókat fogadnak április végén a Koptik Odó utcai kamaraszínházban, illetve a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Fontos, hogy a fesztiválelőadásokat rendszerint átlelkesült gyerekközönség nézi. Engem a mese éltet fontos, hogy legyenek mesék. (...) azt kívánom, őrizzétek meg a mese szeretetét, a játékkedveteket és jövőre találkozunk megint , köszönt el tavaly a kilencedik Ezerlátó Mesefesztivál végén a zsűri nevében Solténszky Tibor dramaturg, rendező a fesztiválozóktól. Egy év hamar elrepül és Solténszky Tibor az idén is örömmel vállalta a zsűrizést.

A társulat természetesen nem tett le arról a tervéről sem, hogy a sokak által sokféleképpen támogatott és előmozdított - belső fölújítás, a tető cseréje, a szigetelés (stb.) után a kamaraszínház homlokzatát is rendbe teszi. A szükséges összeg még nem áll rendelkezésre - a színház továbbra is szívesen fogad fölajánlásokat. A siker érdekében a nálunk még kevéssé ismert módszerrel is próbálkozik: figyelemfelkeltő kisfilmmel indított kampányt a virtuális térben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!