Kultúra

2014.09.07. 20:25

Dobronka vasárnapi Fő tere megtelt élettel és izgalommal

Szombathely - Jó lenne, ha mindig ilyen lenne a belváros: szombaton a WSSz varázsolt, vasárnap a Mesebolt nyitott évadot Hang-tér-kép címmel a Fő téren.

Ölbei Lívia

Ne is az attrakciókat, csak a közönséget figyeljék: szombaton is, vasárnap is fölfénylő szemű gyerekek és felnőttek népesítették be a Fő teret, csak nőtt és nőtt a közönség, mert a színház olyan, mint a mágnes. A Meseboltot ráadásul cirógató napsütés fogadja a szombat délelőtti lógó orrú felhők helyett.

Császár Erika bábszínész, Kovács Lili, Kovácsné Szikszai Katalin – és mindjárt készen van a mariontettpuli is a Fő téren.

Fotók: Unger Tamás

És mi más lehetne ilyenkor a nyitány, mint a Dobronka cirkusz világszám. Az ajánlás olyan, mint egy jókora sóhajtás: „Ó, micsoda napok voltak, amikor a Dobronka nevű kisvárosba egy világhírű cirkusz érkezett! Az álmos utcák egyszerre csak élettel és izgalommal teltek meg. (...) Aztán a porondmester az egész cirkuszt eltüntette a varázskalapjába, és Dobronka ismét szürke hétköznapokra ébredt."

Dobronka cirkusz világszám. Takács Dániel lelép a színpadról, ha úgy hozza a helyzet – ha egyszer a tyúk lerepül, követi.

A Mesebolt előadása új életre kelti a régi cirkuszt, és amikor a két marionettjátékos, Lehőcz Zsuzsa meg Takács Dániel megjelenik a Fő tér közepén fölállított alacsony kis színpadon, akkor hirtelen minden a helyére kerül: ez az a város, ez az a Fő tér, ez az a varázslat, Dobronka cirkusz világszám: „oroszlánordítással, légtornász bukfenccel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élő muzsikával és a világ valamennyi csodájával". Tervezte: Boráros Szilárd, írta és rendezte Boráros Milada.

(Elvégre a vándormutatványosok bázisa mindig is a család volt.) És ha valaki oldalról, hátulról kíséri figyelemmel a produkciót, nem a csoda lepleződik le előtte, hanem föltárul a játékosok pillanatra pontosan összehangolt, koncentrált játéka. A színpadon egymást váltják az előadások, jönnek vendégtársulatok, itt vannak a Csepregi Színjátszók a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón arany minősítést nyert tárgyanimációs játékukkal (Németh Andrea drámatanár és H. Nagy Katalin, a Mesebolt alapító-igazgatója felügyeletével), itt vannak a Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncosai, várják a Boglyát, lesz tánctanítás is.

A szökőkút körül asztalok, bármelyikhez oda lehet ülni. Mi Császár Erika bábszínészt választottuk, akinek segítségével három fonalgombócból, egyetlen hurkapálcikából és két cérnaszálból virgonc életre kel és velünk marad a marionettpuli. A szürke hétköznapokon is. A vándormutatványosok legendája hintalóval és oroszlánordítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!