Kultúra

2014.10.26. 15:00

Zeneszüreten a fotós

Rendhagyó kiállítás nyílt Pécsett, a Kodály Központban: a Filharmónia Zeneszüret című rendezvénysorozatának vendége Zászkaliczky Ágnes orgonaművésznő aki jelenleg a festészet felé orientálódik és Garas Kálmán répcelaki születésű fotográfus volt.

Simon Erzsébet

Zászkaliczky Ágnes első kiállításán az idén készült festményeit zenészportrékat mutatta be, Garas Kálmán fotográfiái, muzsikusportréi széles körben ismertek, több helyütt is kiállította már a munkáit. Pécsre most úgy került, hogy a Filharmóniától Kuti Judit meglátta azokat egy kőszegi kiállításon, és jelezte Garas Kálmánnak, hogy a Zeneszüreten jól illenének a programhoz. Garas Kálmán örömmel fogadta a lehetőséget, főképp, hogy egy festőművésszel együtt állíthat ki, aki egyben magasan jegyzett orgonista is. Így hasonló témában két különböző megközelítést láthat a közönség, ennélfogva a tárlat még izgalmasabb a látogatók számára.

Garas Kálmán fotográfus a pécsi Kodály Központban állított ki (Fotó: Simon Erzsébet)

Garas Kálmán régóta, 1970-től fényképez zenészeket. Akkoriban a szombathelyi zeneiskolában fotózott, majd miután a Bartók Fesztivál áttette a székhelyét a városba, minden nyáron adódott lehetőség zenészek fotózására. Nagy művészek, professzorok jelentek meg, akiknek az előadásaira is bejárt Garas Kálmán, és fényképezte őket. Megfigyelte a gesztusaikat, a testbeszédüket. Mindezeket próbálta a pillanatfelvételeken visszaadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!