Kultúra

2014.11.17. 14:30

Bennfentes - Táncosok új generációja

A Bennfentes stábja a művészbejáró felől közelítette meg a színpadot, mert kíváncsi volt arra, vajon hogyan készülnek a táncosok.

Tóth Szabolcs

Neki csak a zene kell


MUZSIKUS Csak a zene kell, mondhatná a két kedves úr képünkön. Peltzer Géza és Kovács Imre gyakran muzsikál együtt. Az őszi Big Band Fesztiválon is ott voltak a fellépők között. A Boglya Népzenei Együttes erre az alkalomra kiegészült néhány vendégművésszel, így esett, hogy kollégánk, Géza is hangszerhez ült. A táncszínházi előadás előtt volt egy kis idejük beszélgetni, erre ugyanis a próbák során természetesen soha nincsen idő. Így nem is zavartuk őket sokáig.

Táncosok új generációja


KEZDŐDIK Stábunk a művészbejáró felől közelítette meg a színpadot, mert kíváncsi volt arra, vajon hogyan készülnek a táncosok. A folyosón halomban álltak a hófehér keményített alsószoknyák, párták, díszes kelmékből készült viseletek. Benéztünk az öltözőbe is, nagy rendben sorakoztak a szebbnél szebb ruhaköltemények. Az első közös számot megelőzően állt kameránk elé Kóta Borbála, Verasztó Bálint és Mayer Borbála.

Kétszeresen is papája


UTÓDLÁS Horváth Győző, a táncos-koreográfus fia testvérével, Csollányné Horváth Krisztinával közösen folytatja a papájától örökölt szép hivatást. A kezdés előtti nagy rohangálásban egy pillanatra sikerült elcsípnünk.

Csodálatos táncszínházi előadás


LEPLEK Az ünnepi este egy csodálatos műsorszámmal kezdődött. A koreográfia szépségét és a mozdulatok tisztaságát kiegészítették azok a szép kendők is, amelyek hatásos kellékei voltak a produkciónak. Képünk egy olyan pillanatot örökített meg, amelyen a lányok éppen arcukat leplezték, de a fény hatására az árnyékok körvonalai számos értelmezés felé nyitottak utat.

Egy  régi ház sok szép emlékkel

HÁZ Zsámboki Árpád, az MMIK első igazgatója 1980-tól állt az intézmény élén, Rasperger József grafikus évtizedek óta kötődik a házhoz. Nyilván számos rendezvényen vettek részt együtt. Volt tehát miről beszélgetniük az ünnepség előtt. Az Ungaresca otthonaként szeretett épület sok szép emlék őrzője.

Élete összefonódik a néptánccal

NÉPTÁNC Legutóbb a színházban lencsevégre kaptuk Sárvár polgármesterét, Kondora Istvánt, aki kollégáival vett részt egy rendezvényen. Ezúttal feleségével érkezett, és arról beszélt, számára különösen nagy öröm ez az ünnep, hiszen maga is nagy tisztelője és művelője a műfajnak. Polgármester úr az elsők között indította el a néptánc tanszakot a művészeti alap-oktatás keretében, és nevéhez fűződik a Nemzetközi Folklór Fesztivál életre hívása is.

Együtt, mint két dudás


TÁNCHÁZ Horváth János „Gedi” táncos-koreográfust, az Ungaresca Táncegyüttes vezetőjét köszöntötték hetvenedik születésnapján a hétvégén. Az ünnepelt tiszteletére már a táncgála kezdetén rengeteg ismert vendég sereglett össze. Így esett, hogy a Bennfentes stábja már az ajtóban összefutott Parais Istvánnal, az Agora igazgatójával, aki éppen régi táncos kollégájával, Besenyő Tiborral beszélgetett. Tibor 1975-ben, István rá egy évre kezdett táncolni.

Államtitkári látogatás


VENDÉGSÉG Eljött a kerek születésnapra V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is, aki azt mesélte, valójában Ungaresca-rajongónak számít, így teljesen természetes, hogy a gálán ott a helye a közönség soraiban. Köztudomású, hogy Gedi vasvári születésű, így az ismeretség régi. Az államtitkár csinos feleségével, V. Némethné Molnár Klárával érkezett.

Címkék#Bennfentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!