Kultúra

2014.11.18. 10:27

A Gerlits Sándor-monográfia bemutatója

Szombathely – A kötet maga is olyan, mint a szerzője: nem hivalkodik, csak halkan, pontosan, szépen a nyilvánosság elé tárja kutatásai eredményét.

Ölbei Lívia

Dr. Gál József, Gerlits Sándor (1861 – 1933) című monográfiája a szombathelyi gyermekvédelem atyját mutatja be. Hiánypótló mű, amelynek kiadását a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ vállalta, hiszen egybevág a tevékenységével. A bemutatót is a forrásközpontban tartották.

Gál József, a szerző. Fotók: Unger Tamás

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Gerlits Sándor (1861 – 1933) címmel megjelent legújabb Gál József-kötet bemutatóját a forrásközpont konferenciatermében. Az érdeklődés minden bizonnyal legalább annyira – ha nem jobban – szólt a szerzőnek, mint a monográfia minden tiszteletet megérdemlő hősének, Gerlits Sándornak, „a dualizmuskori Vasvármegye szociális ügyei mindenesének", akinek elsősorban a gyermekvédelmi intézmények kiépítésének területén vannak elévülhetetlen érdemei. Gál József tanár úr a rá jellemző pontossággal, alapossággal, körültekintéssel és szerénységgel végezte el a belső indíttatásból fontosnak tartott feladatot.

Dr. Puskás Tivadar köszönti a szerzőt, dr. Gál Józsefet.

Helytörténészként felmérte, hogy Gerlits Sándor méltatlanul elfeledett, bár máig ható életművét ideje visszahozni a feledésből. A kötethez prof. dr. Pusztay János Prima Primissima-díjas nyelvészprofesszor írt bevezetőt, kiemelve, hogy Gerlits Sándor igazi értelmiségiként működött, hiszen saját hitvallása szerint „elsőrendű kötelességének" tartotta „a társadalmi érdek előmozdítását". Dr. Iker János, a forrásközpont főigazgatója a kötet kiadójaként Egy kiváló pedagógus emlékezete címmel írt ajánlást Gál József könyvéhez, megjegyezve, hogy Gerlits Sándor alakja és pályája követendő példaként szolgálhat az újabb pedagógusnemzedékeknek.

Balra: Szommer Ildikó, dr. Puskás Tivadar polgármester, Benke Éva. Jobbra: Gál József.

A szerző előszavában ugyancsak hangsúlyozza, hogy „Gerlits értelmiségi volta a népnevelésben, a tanításban jelenik meg. (...) Tevékenységét nem szándékozom különösebben értékelni. Elsősorban azokat az adatokat kerestem, amelyek önmagukban – minden különösebb magyarázat nélkül is – reprezentálják emberségét, gazdag pályafutását". És mert Gerlits életműve főleg intézmények, egyesületek megalapításában bontakozott ki, körvonalazódik az újabb feladat is: föltárni ezen intézmények, egyesületek történetét.

A Gerlits-kötet példányai.

A Gerlits Sándor-monográfia bemutatóján köszöntötte a szerzőt dr. Puskás Tivadar polgármester, aki orvosi hivatásából adódóan belülről tudja fölmérni a segítségnyújtás jelentőségét. Az eseményen előadóként közreműködött Benke Éva tanárnő és Pados Zsolt (akit egyrészt a gyermekvédelemből, másrészt a Tarisznyások együttesből ismerhetünk). Zárszót mondott Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!