Kultúra

2014.11.12. 11:10

Szilágyi Miklós, a Nagy Háború Képei című zeneművét Kőszegen mutatták be

Fájdalmas, szívbemarkoló, emlékezetes... Leginkább ezen szavakkal lehetne jellemezni Szilágyi Miklós, a Nagy Háború Képei című zeneművét, amelyet Kőszegen mutattak be.

Cseszkó Tamás

Rendhagyó módon emlékeztek a kőszegiek az I. világháború kitörésének évfordulójára. A város fúvószenekara, valamint a Corpus Kulturális Egyesület szervezésében különleges hangversenyt rendeztek a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet dísztermében. A rendezvény fővédnöke Ágh Péter, Kőszeg város országgyűlési képviselője volt, aki beszédében tisztelgett a hősök előtt. -Azok is hősök, akiket 1914 és 1918 között a szolgálatteljesítés tett áldozattá, rokkanttá, hadifogollyá, túlélővé. Ők is és szeretteik is: a katonák és családtagjaik. A nők, az anyák, az apa nélküli gyermekek. A hősök is emberek - húzta alá a képviselő, majd kifejtette: a katonáinkban is az tartotta a lelket, hogy egyszer talán hazatérhetnek, mert várta őket itthon a szerelem. Kisfiaik és kislányaik, akiknek szebb jövőt reméltek. Az aggódó feleség. Az értük reszkető édesanyjuk.

Fotó: Cseh Gábor

A rendezvényen a kőszegi fúvószenekar közreműködésével ősbemutató kezdődött.  Szilágyi Miklós ifjú zeneszerző igencsak termékeny. Ő komponálta például a nyáron bemutatott Ostrom Operát. Most ismét komoly fába vágta a fejszéjét, a Nagy Háború képeit fordította le a zene nyelvére. Miklós Róbert grafikus volt az ihlető, az I. világháború jellemző mozzanataiból készített húsz grafikát, a búcsútól a szögesdrótig, a menetelő katonáktól a hazatérésig. Végül Szilágyi egy olyan fúvószenekari művet komponált, amely a világon bárhol megállja a helyét. A kőszegi fúvószenekart a szerző vezényelte, az előadás nagy sikert aratott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!