Kultúra

2014.12.01. 16:25

A Szombathelyi Erkel amatőr együttes a profik igényességével

Szombathely - Lélekemelő, fényes este volt a Bartók Teremben, ahol a Szombathelyi Erkel Kórus ünnepelte hangversennyel 55. születésnapját, és az elmúlt évtizedek eseményeit idéző tárlat nyílt a zeneiskola aulájában.

Merklin Tímea

Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla – ilyen üdítő az Erkel Kórus, a tagjai nem csak énekelni, együtt lenni is szeretnek, jó tartozni ebbe a csapatba, családias közösségbe. Ahogy mesélik, valamennyiük gyerekkorában jelentős szerepet töltött be a komolyzene: édesanyjuk dalain, esetleg hangszeres zenéjén nevelkedtek, majd zeneiskolába kerültek, iskolai kórusokban énekeltek. Felnőttként különböző foglalkozásokat választva, a munka melletti civil életükben, szabadidős elfoglaltságként találtak rá újra a zenére, a kóruséneklés örömére, így kötöttek ki előbb-utóbb a Szombathelyi Erkel Kórusban. Ahogy az esten az emléklapok ünnepélyes kiosztásánál kiderült: még vannak alapító tagok is az 55 éves amatőr együttesben. Van, aki 50 éve kórustag, de megemlékeztek a 40-35-25-20-15-10 és 5 éves tagságokról is. Aki egyszer eljön a próbákra, itt ragad – mesélik. Van, akit a karvezető szólított meg, van, akit a barátnője hozott, van, akit a párja, de köttettek házasságok kóruson belül is.

A 2014-ben 55 éves Szombathelyi Erkel Kórus a Bartók Teremben adott jubileumi hangversenyt. Fotó: Unger Tamás

Sok időt töltenek együtt a próbákon, szerepléseken kívül is, segítenek egymásnak a mindennapi életben, vannak közös rendezvényeik, kirándulásaik, közös főzések, kerti partik. Egyikük sem tudja elképzelni az életét a kórus nélkül. Ma kevés lehetőség van a szívből jövő érzelmek kifejezésére, de a kórusmuzsikában pedig minden megélhető, felragyog benne az öröm, vigaszt talál és átlényegül a bánat.

Az Erkel Kórus Szombathely város kórusa, ezért zeneiskolai kiállításukat Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok nyitotta meg, hangversenyükön dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte őket díszoklevéllel, hangsúlyozta: „A muzsika élteti az embert."

Az „Erkel Kórusért" emlékplakettet ezen a jubileumon „a kórus apja" – körükben egyszerűen „Apu" –, a mindenféle ügyeket „MÁV-os precizitással" intéző, az utazások szervezésében is jelentős szerepet játszó Gyöngyös Árpád kapta. A díjat Foki Gábor és Fokiné Rácz Ilona kórustagok alapították, akik nem mellesleg a pénteken a Virtuóz című országos komolyzenei tehetségkutató verseny döntőjébe bejutott operaénekes palánta, Foki Dániel szülei. Az emlékplakettel az ötévente rendezendő jubileumi ünnepeken mondanak köszönetet azoknak a tagtársaknak, akik sokat dolgoztak az együttesért, mert „amatőr csoportnál a megmaradás tétje a közösséggé válás", és „a közösség alakítása, segítése folyamatos feladat".

Az 55 éves kórust baráti együttesek is köszöntötték a kőszegi Concordia Barátság Énekegyesülettől a Zenebarátok Szent Márton Kórusán és a Körmendi Városi Vegyeskaron át Szombathely Város Fúvószenekaráig. A jubileumra sok régi kórustag is eljött, és három szám erejéig összkart alkottak a jelenlegi tagokkal, hogy dalban is ünnepeljenek együtt. Gyönyörű virágokat kaptak az Erkel Kórust jelenleg vezető karnagyok, Horváth Imre és Király Katalin, és a zongorakísérő Vlasitsné Kardos Éva. Megemlékeztek a 2014 elején elhunyt „örökös karnagyról", Horváth Rezsőről, aki az együttes nívóját kialakította, szerepléseiket nemzetközi porondon is sikerre vitte. Az „Ave Maria" aznap este érte szólt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!