Kultúra

2014.12.29. 17:35

Virágot a 35 éves városnak: a születésnap alkalmából fotóalbum is készült

Celldömölk - A végéhez közeledő év bizonyos szempontból egyetlen hosszú ünnep volt Celldömölk számára, amely az idén ünnepelte várossá nyilvánításának 35. évfordulóját. A születésnap alkalmából fotóalbum is megjelent.

Ölbei Lívia

A Szülőföld Könyvkiadó Magyarország kincsestára-sorozatában látott napvilágot az a tenyérbe simuló kötet, amely több száz fotóval, a magyaron kívül angol, német és olasz, tényközlésre szorítkozó képaláírásokkal rajzolja meg Kemenesalja „fővárosának” portréját. Itt szó szerint a képek beszélnek. Ahogy a polgármesteri köszöntő mondja: „A településegyesítés 110. évfordulóján, a várossá nyilvánítás 35 éves jubileumán könyvben is bemutatjuk értékeinket, kincseinket.”

A fotós, Gyuricza Imre úgy ismeri a várost, mint a tenyerét. Ő maga most így mutatkozik be: „Ötvennyolc éves HR-es vagyok. 2004-től digitális hobbi-fotós. Bár 1998-tól már készültek vállalható képeim, még hagyományos gépekkel. Soha nem tanultam a fotózást, de vallom, hogy vagy van valakinek szeme, vagy nincs – utóbbi esetben nem lehet csodát tenni. Imádom a városomat, a hegyet, az egész térséget. Rendszeresen fotózom Mesteriben, Vönöckön, és a járás majd' minden településéről van már legalább egy kattintásom. Örülök, hogy a jeles évfordulóra megjelenhetett ez a kötet. A megyei napilapban az utóbbi két évben nagyon sok felvételem jelent meg.” Vagyis Gyuricza Imrét voltaképpen nem is kell bemutatni, hiszen kemenesaljai fotóival ezeken a hasábokon is nap mint nap találkozhat az olvasó.

De most lapozzuk föl a Celldömölk-albumot – úgy, mintha most ismerkednénk a várossal. A nyitókép – mi mást – a Ság hegy lankáit mutatja, a nyitópanoráma Kemenesalja szelíden, megnyugtatóan elnyújtózó zöld hajlatait, a távolban a város jellegzetes épületeivel: a templom, a „kilencemeletes”, a „gyufásdobozházak”. Menjünk közelebb. Gyuricza Imre feladatából adódóan egyrészt tárgyilagosan rögzít és „lajstromoz” (Sághegyi Múzeum, borok, pincék, Szentháromság tér, Városháza, avatások, kulturális és sportesemények stb.), másrészt sokat ad a finom részletekre. Ablaksorok ritmusa, faágak tánca, szobrok sóhajtása. És mindenütt mennyi virág. Igen, talán ez a legerősebb benyomás: hogy sok a virág. Virágzik a város. Elvégre 35. születésnapjára Celldömölk kapott egy komplett tulipánfesztivált.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!