Kultúra

2015.01.20. 14:09

A Kemenesaljai Életrajzi Lexikon lágy hajlatai: hiánypótló bemutató Celldömölkön

Celldömölk – A frissen megjelent Kemenesaljai Életrajzi Lexikon 180 alapos szócikkben mutatja be a vasi tájegység múltjának és közelmúltjának nagyjait. Bár a 180 talán mégis inkább 179. Hogy miképpen lehetséges ez? A szerda esti bemutatón kiderül.

Szendi Péter

Németh Tibor, a KMKK Kresznerics könyvtárának vezetője nagyjából két évtizede kutatja könyvtárosi alapossággal, filológiai körültekintéssel és nem utolsósorban nagy elhivatottsággal, szenvedéllyel Kemenesalja múltját, a sokak által oly vonzónak talált kemenesaljai szellemiség életpályákban, személyekben megragadható forrásait. Több jelentős személyiséget ő maga hozott vissza a feledésből: neki köszönhetően tartjuk ma már számon a „celli születésű hírességek” között József Attila barátját, krónikását, az írónak-költőnek-kritikusnak is kiváló Németh Andort. A két évtizede bővülő, időközben folyamatosan digitalizált adatbázisból most egy sikeres pályázatnak és más támogatásoknak köszönhetően tekintélyes kötet született: a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon szerkesztője Németh Tibor, a szócikkek jelentős hányadát szerzőként is ő jegyzi. Egyébként összesen húsz (helybeli) szakember működött közre szókicikkírással a kötet megszületésében.

Németh Tibor szenvedéllyel kutatja és rendszerezi Kemenesalja értékeit. A lexikon - egyelőre a virtuális térben, ahogy a benne összegyűjtött adatok is fölkerülnek az internetre
Fotó: Szendi Péter

Bevezetőjében Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke hiánypótló munkaként üdvözli a lexikont, emlékeztetve arra, hogy Kemenesalja hosszú ideig közigazgatási egységként működött, ma már azonban inkább tájegységként tartjuk számon. Így vagy úgy: Kemenesalja – az 28 település. A közgyűlés elnöke Antalffy Gyulát idézi, egy szerzőt azok közül, akik „szeretettel írtak erről a tájról”. Antalffy Gyula például ezt: „A kemenesaljai táj szépsége megragadó, lágy hajlatokkal ívelő felszínét rendkívül finom rajzúvá teszi az aprólékos tagoltság: az erdősipkás halomsorok, a nagy hullámokban ringatózó szántók, a ligetes legelők, a gyümölcsösök mélyén rejtőző falvak megejtő szépségűvé varázsolják a 'kékellő halmok' gyönyörű vidékét (...).” A 'kékellő halmok' természetesen Berzsenyire utalnak, aki gyönyörű versben búcsúzott Kemenesaljától, amikor Hetyéről Niklára költözött. De persze máig benne van ő is a tájban, Kemenesalja tőle is az, ami. Fehér László, Celldömölk polgármestere kincskereső utat, izgalmas felfedezéseket ígér mindazoknak, akik kezükbe veszik a kötetet. A Kemenesaljai Életrajzi Lexikon akár a táj regényeként olvasható, de másféle útvonalakat is kínál: forrásjegyzékei, mutatói, tematikus tartalomjegyzékei megkönnyítik, még izgalmasabbá teszik a böngészést, az időutazást.

A Kemenesaljai Életrajzi Lexikon bemutatója szerdán 18 órakor kezdődik a KMKK-ban, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett városi ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!