Kultúra

2015.02.07. 11:16

A magyar gobelin 100 éve - a szépségek már a Szombathelyi Képtárban vannak

„A magyar gobelin 100 éve” című kiállítás a gödöllői művészteleptől Ferenczy Noémi és Domanovszky Endre munkásságán, valamint Pekáry István és Plesnivy Károly gobelintervein át napjainkig készül bemutatni a mai magyar gobelinszövés nagyjainak munkáit.

Unger Tamás

"A tárlaton hangsúlyos  szerepet kap Ferenczy Noémi, aki Ferenczy Károly leányaként látta meg a napvilágot. Ferenczy Béni volt az ikertestvére. Édesapja Nagybányai festő volt. A kárpitszövés technikai fogásait Párizsban tanulta (1911) a Manufacture des Gobelins egyik mesterétől. 1951-ig, haláláig a Magyar Iparművészet Főiskolán tanított. 1948-ban Kossuth-díjat kapott.

Fotó: Unger Tamás

A hazai kárpitművészet egyik megújítója. Az évszázadokon át tartó  gyakorlattal ellentétben kartonjait maga készítette el és gobelinjeit is maga szötte meg. Az ún. haute-lisse (függőleges vetülékfonalas) technikát alkalmazta. Elszakadt az akkoriban jellegzetes kárpit típustól, mely az illuzionisztikus festményhez állt közel. Erősen törekedett a dekorativitásra, a síkszerűségre. A figura, a természet és az ornamentika azonos hangsúlyt kap gobelinjein.

Ferenczy Noémit tekinti minden magyar gobelines példaképének", mondja Cebula Anna, a képtár igazgatója, a képtári textilgyűjtemény vezetője, akinek irányításával pénteken megkezdődött a szépségek elhelyezése a falakon. A tárlat február 20-ától várja a látogatókat. Érdemes fölkészülni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!