Kultúra

2015.02.18. 13:19

Gobelinkiállítással ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Szombathelyi Képtár (frissítve)

Kortársunk, a korát megelőző képtár: napra pontosan a 30. születésnapon nyílik meg az ünnepi kiállítás, csupa puha textilbe csomagolva.

Ölbei Lívia

1980. február 20.- án nyílt meg a Szombathelyi Képtár, a 30. születésnap alkalmából rendezett dupla tárlatot február 20-ától láthatja a közönség. Nemcsak létrejöttének körülményei érdekesek – a téglajegytől a „civil összefogáson" át Gonda György elévülhetetlen szerepéig –, hanem az épület is egyedülálló a maga nemében. A Szombathelyi Képtár egyrészt sokáig arról volt híres, hogy ez az első kortárs képzőművészeti múzeum, amely Magyarországon kifejezetten ezzel a céllal épült föl, másrészt – amint a szerdai születésnapi sajtótájékoztatón elhangzott – Mátis Lajos Ybl-díjas építész olyan tereket tervezett, amelyek korszerűségben máig állják a versenyt.

Az eredeti meghívó - amely a képtár megnyitására szól. Fotó: A szerző

Cebula Anna, a ma már ismét a múzeumi szervezethez tartozó képtár igazgatója külön fölhívta a figyelmet arra, hogy a születésnapi kettős tárlat kedvéért a csütörtöki tárlatnyitók hagyományát is módosították: pont pénteken lesz 30 éve, hogy a képtár megnyitotta kapuit a közönség előtt. A 30 évvel későbbi látogatót a képtártörténetet végigkísérő dokumentumtárlat (30 év, 30 tabló) vezeti föl az emeletre, ahol „A magyar gobelin 100 éve" című kiállításban gyönyörködhet. A textil fontos szerepet játszik az alapvetően kortárs művek gyűjtésére és bemutatására szakosodott, kezdettől országos gyűjtőkörű, a nemzetközi kapcsolatok építésére is gondot fordító intézményben, sőt: a szombathelyi textiltörténet kezdetei a képtáralapítást megelőző időkbe nyúlnak vissza. Ma itt van az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteménye, a minitextil-kollekció pedig a világon is párját ritkítja. A születésnapi gobelin-kiállításra természetesen több múzeum is adott kölcsön faliképeket, a műfaj 100 évét 100 alkotás (és 68 alkotó) által bemutató tárlaton 46 a képtár saját gyűjteményéből való, a többi vendégségbe érkezett. 2015 különben is a textil éve lesz a képtárban: az idén rendezik meg az 5. textiltriennálét.

Cebula Anna, a képtár igazgatója és dr. Zsámbéky Mónika, a képtár munkatársa a jubileumi gobelintárlaton, amely startra kész.

Dr. Zsámbéky Mónika művészettörténész sok más mellett arról is beszélt, hogy az évente 15-20 időszaki tárlatot rendező képtár állandó kiállítással is várja a látogatókat, akik az elmúlt 30 év kínálatából a legjobban a Thyssen-Bornemisza-gyűjteményből rendezett bemutatót és Pákh Imre Munkácsy-képeit szerették. Mert a kipróbált klasszikusoknak is jól áll a korszerű kortárs képtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!