Kultúra

2015.02.04. 10:06

Kőszegen az év legjobb természetfotói - Varázslat a Bechtold látogatóközpontban

Kőszeg - A Magyar Természetfotósok Szövetsége 2014-ben immár 22. alkalommal írta ki a nemzetközi szinten is számon tartott természetfotós megmérettetést, Az év természetfotósa pályázatot.

Némethy Mária

Négyezer pályamű érkezett rá. Kedd óta a legjobbak  a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban láthatók.

A zsűri szerint a  négyezer pályamű minden korábbinál magasabb színvonala  igazolja:  a magyar természetfotózás nem véletlenül tartozik a világ élvonalába. A fotóművészet egyik legösszetettebb és legtöbb fáradsággal járó ágának hazai és határon túli képviselői újra kitettek magukért, mert a látványos fotók vagy meghökkentenek, vagy elgondolkodtatnak, egyike-másika még meg is mosolyogtatja nézőjét. A  hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok közül  Az év természetfotósa Daróczi Csaba lett, aki immár harmadszor nyerte el ezt a díjat. Az év ifjú természetfotósa – a tavalyi győzelme után másodszor – Balla Tihamér, Az év természetfotóját Selmeczi Dániel készítette. 

Az értékes és komoly szakmai elismerést jelentő díjakért a döntőben több mint 60 alkotó 98 műve versengett. Ezek a fotográfiák láthatók most a kőszegi látogatóközpontban.


Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa ajánlotta a nagy számú közönség figyelmébe a kiállítást, amit Dulai Dávid  nyitott meg. A fiatal természetfotós, aki harmadik díjat nyert művével, kérdésünkre elárulta magáról: öt éve, 17 évesen édesapja gépével kezdett el fotózni, most Sopronban természetvédelmi mérnöknek tanul. 

- Nem önmagának készít fotókat  az ember. Sok természeti érték van, a képekkel ezekre irányítjuk a figyelmet, hiszen ma a legtöbben az okostelefonjukat bújják, és nem veszik észre ezeket a szépségeket - mondta el a megnyitón.

A gyönyörű, megyénkben csak Kőszegen látható vándorkiállítást március 4-éig lehet megtekinteni. A látogatóközpont ez idő alatt hétvégeken is nyitva tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!