Kultúra

2015.03.10. 09:42

Ne csak az irodalomkönyv rövid és unalmas fejezete legyen

Celldömölk – A Berzsenyi gimnáziumban az idén is megrendezték a Berzsenyi és kora című vetélkedőt, Berzsenyi nevét viselő iskolák diákjainak részvételével.

Ölbei Lívia

„Humán munkaközösségünk mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy iskolánk Kemenesalja szellemi műhelye legyen, teret adjon kreatív kezdeményezéseknek, a tehetségek kibontakozásának. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy névadónk emlékét lehetőségeinkhez képest ápoljuk, hogy Berzsenyi a róla elnevezett iskolák diákjainak ne csupán az irodalomkönyvek egy rövid passzusa legyen, hanem alaposabban megismerjék az ő munkásságát, szellemiségét. Emiatt évek óta rendezünk megyei szintű vetélkedőket – az ideihez hasonló formában Berzsenyi és kora címmel negyedszer. A versenyre először tavaly hívtuk meg azokat az iskolákat, amelyek Berzsenyi nevét viselik. Az idén is vendégül láthattuk azokat a marcali és soproni diákokat, akik – mint kiderült - alaposan ismerik névadójukat és korát”, mondja Tóthné Bali Krisztina, a celli iskola humán munkaközösségének vezetője.

A versenyen a celldömölki diákok szoros küzdelemben szerzeték meg az első helyet, a soproniak lettek a másodikak, a harmadik helyen Marcali csapata végzett. A zsűriben dr. Lenner Tibor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, Németh Tibor, a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője, a Magyar Életrajzi Kalauz szerkesztője és Czuporné Hetényi Rita, a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola pedagógusa foglalt helyet.

A programhoz kapcsolódóan versmondó versenyt is hirdettek - erre egy 19. századi és egy szabadon választott verset kellett a kistérség vállalkozó kedvű általános iskolásainak megtanulniuk. A versmondók teljesítményét Szabóné Kiss Ildikó, a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagintézményének vezetője, Györéné Losoncz Andrea, az Új Kemenesalja című lap főszerkesztője és Küllei Katalin, a Celldömölki Városi Általános Iskola pedagógusa értékelte.

A 7-8. osztályosok között a sorrend a következő: 1. Pintér Martin Sándor (Kemenesmagasi), 2. Szabó Benedek és 3. Rozmán Tímea Krisztina (mindketten celldömölki gimnazista tanulók), különdíjasok: Erdélyi Natália és Balogh Nikoletta Alsóságról és Balogh Nikoletta Gércéről. Az 5-6. osztályos versenyzők között ez a sorrend: 1. Őri Viktória, 2. Berta Dorotea Sára 3. Hende Nóra (mindhárman ostffyasszonyfaiak).

A műveltségi vetélkedő résztvevői a várossal is megismerkedtek, sőt: ellátogattak Egyházashetyére, ahol Zolnainé Nábrádi Györgyi „ihletett idegenvezetése” után megkoszorúzták Berzsenyi szülőházát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!