Kultúra

2015.03.16. 13:25

Biczó Antal szépet varázsol számítógépes grafikáiból

Vasvár - Fotóval ragadja meg a látott szépséget, számítógéppel módosítja a mondandót zavaró elemeket Biczó Antal, akinek Házak, tájak, hangulatok címmel nyílt tárlata a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Merklin Tímea

A vámoscsaládi születésű alkotót sokan kiváló tanárként és festőművészként ismerik, korábban dekoratív geometrikus, később oldottabb, expresszívebb képeket festett. 1993-2009 között a Bolyai Galéria vezetője volt, tíz éven át vezetett animációs filmszakkört, több megyei és országos fesztiválon díjazták a műveiket. Az Így használom a digitális eszközöket pályázaton Dobre Norberttel különdíjat nyertek az Időutazás Savaria kincsei című pályamunkájukkal. Biczó Antal rajzait országos lapok is közölték, foglalkozik játéktervezéssel, könyvillusztrálással, újabban pedig fénymobilok és számítógépes grafikák készítésével is. Számos alkalommal kitüntették az oktatás és a kultúra területén végzett munkájáért.

A Vasváron most látható kiállításán számítógépes grafikákat mutat be az őrség festői foltjairól és a vasi vizek világáról. A tárlatot Kozma Gábor újságíró nyitotta meg, aki az alkotó társadalmi felelősségéről beszélt, hogy meg kell találni a véleménykifejezéshez, az üzenetekhez a megfelelő eszközöket.

Biczó Antal igazi 21. századi technikát alkalmaz, a számítógép segítségével módosít a látott és fényképezőgéppel rögzített képen. A munkamódszer kirándulásokból indul ki, ahol megörökíti a szépnek látott természeti vagy épített környezeti objektumokat, majd otthon leveszi, átalakítja, átrendezi a feleslegesnek ítélt részeket. Például lefényképez egy őrségi házat vagy a folyó vizet, és ha benyúl a képbe három ág, kiveszi onnan, viszont felerősíti a fényt, ami szerinte lényeges. Utal az elmúlásra, hangsúlyt tesz a szépségére, és mindezzel arra is felhívja a figyelmet, mekkora értéket veszítünk, az omló-romló parasztház jelképe az eltűnő paraszti kultúrának, amely hagyományt, életmódot, szokásrendszert is jelentett. A tömésfal kidőlt, a lakók kihaltak, az örökösök elköltöztek, amint megtudjuk: a kép készülte óta az épület már nincs is meg.

Biczó Antal beavatkozik a természetbe. Nem hagyja, hogy a mondandót akár egy levélkupac is megzavarja. A szél összefújta a leveleket, de a kép a fák mögül előtűnő víz fodrozódását szeretné megmutatni, ezért az alkotó a leveleket szétteríti, nem engedi, hogy elvonják a figyelmet. A pillanat megváltoztatásának mestersége ez, a fotóriporter precizitásának és a festőművész kreativitásának ötvözete egy újonnan teremtett térben, amelyet kifejezetten a számítógéppel felerősíthető szépség számára nyit meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!