Kultúra

2015.04.07. 16:53

Tele lesz velük a padlás – amikor Szombathelyen kinyit a kortárs Irokéz-szalon

Szombathely – Már nem is kell olyan sokat aludni, hogy kinyisson az Irokéz-szalon – vagyis megérkezzen Szombathelyre a Boomeráng, az OFF-Biennále égisze alatt szerveződő kortárs összművészeti esemény, amely Pados Gábor galéria-tulajdonos, valamint Salamon Júlia kurátor és Surányi Nóra képzőművész nélkül biztosan nem jöhetne létre. A hívószó: Szombathely.

Unger Tamás

És hogy megint bebizonyítsuk: a Thököly utcai Irokéz Padlás milyen izgalmas hely, fotózásra kértük a szervezőket. A tulajdonos, Pados Gábor a kedvünkért kinyitotta a 2003-tól 2011-ig működtetett galériát, amely május elején néhány hétre újra benépesül: olyan fiatal alkotók mutatkoznak be itt, akik valami úton-módon kötődnek Szombathelyhez.

Salamon Júlia, Pados Gábor, Surányi Nóra az Irokéz Galériában. Juli és Nóra Szép Szidónia tervezte ruhát visel. Fotó: Unger Tamás

A Boomeráng-tárlatot a tervek szerint más (irodalmi, színházi stb.) programok kísérik. De Salamon Júlia és Surányi Nóra spontán eseményt (éljen a performativitás!) csinál a fotózásból is: mindketten a Boomeráng-meghívott Szép Szidónia ruháiban érkeztek. Lépcsők, falak, oszlopok, fények, fénytörések. Divatbemutató – vagy valami más. Tessék felruházni jelentéssel.

Közben Pados Gáborral arról váltunk szót, hogy a Kölnben  hamarosan megkezdődő idei Art Cologne egyik kiemelt eseménye lesz három budapesti galéria: az acb (Pados Gábor érdekeltsége), a Kisterem és a Vintage  2013-as, nagy visszhangot kiváltott közös kiállítása, a Bookmarks kibővített remake-je. A  legismertebb német művészeti magazin, az Art áprilisi számának vásári melléklete, a „Messe-Spezial Art Cologne" kiemelten nagy terjedelemben foglalkozik ezzel a bemutatóval, a címlapon Kokesch Ádám munkája látható, a figyelemfelkeltő cím a budapesti avantgárd felfedezéséről beszél. Belül pedig Pados Gábor – teljes életnagyságban.

Ahogy most nálunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!