Kultúra

2015.08.19. 17:28

Hagyományőrzők vették be Körmendet - lőttek, ostoroztak

Körmend - Bejárták a hagyományőrzők a Batthyány-kastély, Bástya utca, IV. Béla király utca útvonalat, majd visszafelé ugyanerre, de akkor már a Rába partjáig vonultak, az este fő helyszínére.

Bakos Ágnes

Pontban 18 órakor indult a menet, természetesen a körmendi Batthyány Lovas Bandérium ment elől, bár a biztonság kedvéért motoros rendőr vezette a sort. Öt lóval vonultak, énekeltek, és vitték a régi piros, meg az új zöld zászlót is.

A talpasok követték őket, köztük a lövészek, akik meg-megállva, hármasával adták le a lövéseket, először a Szabadság térnél. Kevéske gyereksírás, lóágaskodás és taps is kísérte a harci aktust, ahogy a török had puskahasználatát is. Egyébként a törökökkel volt rabul ejtett asszony, vele vonultak körbe Körmenden.

A többi hagyományőrző követte a házigazdákat: kőszegiek, sárváriak, majd a helyi Régió Egyesület, akik ostorcsattogtatásokkal járták be a várost.

A gólyalábasok szelídebb eszközt választottak: doboltak körbe Körmenden.

Becsatlakozott a menethez a Fresco Bello zászlóforgató és zászlódobáló csapat.

Az egész útvonal tiszta volt: arra is figyeltek a szervezők, hogy azonnal eltakarítsák a lócitromot.

Visszafelé is megvolt a dalos kedv és arra már jobban figyeltek, hogy a lovak messzebb legyenek a lövések zajától, de arról mindenki meggyőződhetett, hogy remek a városközpont akusztikája.

A Körmendi Napok utolsó estéje kezdődött a felvonulással: Körmend már az államalapítást ünnepli, sötétedés után csónakfelvonulással, tűzijátékkal és új kenyérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!