Kultúra

2015.09.29. 15:04

A sors jön, a házvezetőnő megy – Beethoven V. „Sors” szimfóniája is megszólal a csütörtöki szombathelyi hangversenyen

Vásáry Tamás zongoraművész-karmester dirigálja a Savaria Szimfonikus Zenekart a zene világnapján. A művész a délelőtti próba után arról is beszélt, hogy Beethoven egyik legnehezebb szimfóniája kezdetén nem a sors kopogtat az ajtón, hanem a mester házvezetőnője nevet fel harsányan.

Kovács Ágnes

A karmester szerint az V. szimfónia most érett be igazán, tudni kell, hogy a művész számtalanszor vezényelte már a művet, mégis úgy érzi, dirigálás szempontjából rendkívül problematikus alkotás. A kezdő akkordoknál úgy tartja a közvélekedés, maga a sors kopogtat az ajtón, de Vásáry Tamás vallja, a nehéz természetű Beethoventől menekülő házvezetőnő hangos nevetése idéződik itt meg inkább. Ez persze csak egy humoros történet, amelyet minden zenész jól ismer.

A szombathelyi zenekar a mester szerint tökéletesen végzi a munkáját, nekik is elmesélte ezt a kis anekdotát a házvezetőnő kacagásáról. A zenészek egyébként nem mindig szeretik, ha hosszan beszél a karmester. Az egyszeri dirigens elmondta a fagottosnak, képzelje el, hogy Spanyolországban van és vár egy gyönyörű nőre, kellemesen süt a nap, virágillat mindenhol, énekelnek a madarak, lágy szellő fúj. Mire a fagottos megkérdezte: Maestro, akkor most forte vagy piano? Egyszóval jó rövid, lényegre törő instrukciókat kell inkább adni. A Beethoven-szimfónia utolsó tétele a napfényről beszél. Vásáry Tamás szerint jó volt elmondani a próbán a zenészeknek, hogy itt ne akármilyen táncot, egyfajta haláltáncot idézzenek meg. Amikor erre gondoltak, szebb lett az előadás. Egyébként tisztában van vele, hogy a karmestert azért fizetik, hogy a zenekart kritizálja. Pihent és jókedvű, mondja magáról, kicsit jógázott a beszélgetés előtt, szüksége van rá, hiszen ez tartja frissen.

Szóba kerül az új kihívás is, megtudom, a karnagy május óta tölti be a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főzeneigazgatói posztját. Szeretne ciklusokat műsorra tűzni, nagy zeneszerzők műveit megszólaltatni. A muzsikusok ismerik őt jól, így nem kell az első emeletről kezdeni az építkezést. Olyan partitúrával is találkozott, amelyben megőrizték korábbi bejegyzéseit. Az ilyen kitüntetett figyelem mindenkinek jólesik.

Háromezer oldalas kötetét még régi angol gépen írta, ékezetek sem voltak rajta, előfordult, hogy a vagyból vágy lett, a vadból meg vád, így a következő könyvnél jobban ügyel a korrektúrára. Gyakorlás közben felolvassák a művésznek a szöveget, eközben javítja a mondatokat, így egyszerre többfelé is tud figyelni.

Vágyik még arra, hogy Mahler- és Bruckner- szimfóniákat vezényeljen. Szombathelyről Svájcba repül, majd Győrben dirigál. Október 1-jén, csütörtökön este hét órától azonban a Sorsot és Haydn London szimfóniáját vezényli a Bartók Teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!