Kultúra

2015.09.02. 15:50

Pap, aki ír és szerepel is - Merkli Ferenc Kolbe atya után Abai Imréről írja második drámáját

Vasszécseny - Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános régebb óta fordítóként dolgozik. Most színdarabot írt.

Némethy Mária

- Kiskoromban, iskolásként sokat szerepeltem szívesen. Most, amikor elhatároztuk, hogy az idén Kolbe atyának, az Auschwitzban mártírhalált halt szerzetesnek állítunk szobrot, gondoltam jó lenne, ha az életét alaposabban is megismerhetnék a vasszécsenyiek. Mivel nem találtam róla szóló előadható művet, írtam egyet.

Ilyen egyszerűen meséli el Merkli Ferenc plébános színdarabja születésének ötletét. Ezt Maximilian Kolbe életének utolsó időszakáról írta amikor a koncenrációs táborban feláldozta életét egy családos fogolytársa helyett , ráadásul ő játszotta benne az egyik főszerepet is augusztus 16-án, a Kolbe szobor felavatását követően. (A plébániakertben a XX. század szentjeit felsorakoztató szoborparkot építenek, ez már a negyedik szobor ott.)

- Ilyen könnyedén született a színdarab ötlete, s hogyan maga a mű?

- Az összefércelt színdarab három óra alatt megvolt - válaszolja Merkli Ferenc. - Hat műből gyúrtam össze: a Bibliából, a Karamazov testvérekből, a Mátrixból, az Ötödik pecsétből, Graham Green Hatalom és dicsőség című regényéből, és az évszázad egyik kitűnő könyvéből, Endo Suszaku Némaság című témaválasztásában és szemléletében egyaránt sajátságosan katolikus regényéből. Ez Japánban játszódik a 17. század elején, amikor a gyorsan terjedő kereszténységet hirtelen kitiltják az országból. Az irodalomhoz van közöm, mert könyveket fordítok németből, spanyolból és szlovénból, s persze azzal is tisztában vagyok, hogy konfliktus és katarzis kell egy színdarabba.

Kolbe szoboravató és színházi előadás Fotó: Unger Tamás

- Hogyan történt a szereplők válogatása? Mennyi idő volt a próbákra?

- Nagyszerűen sikerült Kolbe atya megszemélyesítőjének a kiválasztása, mert külsőleg nagyon hasonlít hozzá. Az idős zsidó szerepére önkéntes jelentkező akadt, ő is kiváló. Rögtön az elején tudtam, hogy a gonosz szerepét, a koncentrációs tábor vezetőjének az alakját nekem kell megformálnom, mert én voltam az egyetlen profi a szereplők között, aki némi színpadi rutinnal rendelkezik. A gond az volt, hogy a mű megszületése után Rómában voltam, csak szerdán volt először együtt a szereplőgárda. Pár napunk volt csak a vasárnap délelőtti előadásig.

A hét másik szereplővel együtt vastapssal jutalmazta előadásukat a közönség. Gondolnak-e arra, hogy másutt is előadják a drámát? Merkli Ferenc folytatja-e a színdarab írást?

- A tanakajdi búcsún, október elején előadjuk, de ha hívnak bennünket, akkor máshol is. Abai Imréről írok darabot. Ő Szombathelyen született, s 1956-ban Sárvár plébánosaként megakadályozta, hogy lincselés történjen. A megbékélést kereső papot a szombathelyi börtönben megkínozták, megverték, börtönbüntetésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!