Kultúra

2015.11.09. 14:48

„Annyira szép az a lány, csak a két feje gáz” - Varga Richárd, a slammerek királya Szombathelyen

Szombathely – És még mondja valaki, hogy a fiataloktól távol van a klasszikus verselés: Varga Richárd szépen skandálható időmértékes sorokat is csempészett abba az alkalmi költeménybe, amellyel már megint sikerrel vette az akadályokat – ezúttal egy veszprémi Slam Poetry-versenyen.

Ölbei Lívia

A Slam Poetry-nek vannak definíciói, de talán a veszprémi „Cefretorika-verseny” szlogenje fejezi ki a legjobban, hogy mit takar ez az egyre népszerűbb, egyszerre kemény és szórakoztató, de mindenképpen eleven színpadi műfaj: „Odalökött költészet.” Elvileg nem kell hozzá más, mint egy tenyérnyi hely, ahova ki lehet állni (vö! hordó), és lökni, csak lökni. Rímmel vagy rímtelenül, de úgy, hogy elnyerje a hallgatóság tetszését. Varga Richárd gitáros-énekes-dalköltő gyakorlott a szakmában, ráadásul „könnyű neki”, elvégre a szombathelyi SEK-en végzett magyartanár. Azért az biztos nem véletlen, hogy éppen egy Waldorf-iskolában kapott állást, ott tanít magyart, történelmet és „drámát”. Most mondjuk azt, hogy irigyeljük a tanítványait? Ricsi halkszavú, Ricsi lírai – és mégsem áll messze tőle a Slam Poetry eredendő keménysége: tud ő megmondóember lenni, szépen, finoman, jól irányzott megfogalmazásokkal.

Fotó:Unger Tamás

A slammelést itt, szombathelyen kezdte, és mindjárt magasra tette a lécet: a Fűzfa tanár úr által abszolvált „A 12 legszebb magyar vers”-programban írt át például Radnótit. (De még hogy!)  A legutóbbi veszprémi Cefretorikán is könnyedén helytállt, és nyerte el az első helyezettnek járó trófeát. Úgy felelt meg kiválóan a tematikus kihívásnak (alkohol plusz retorika), hogy egyrészt bőven alkalmazta a magyar szakon tanultakat (a retorika szabályai), másrészt nem hallgatta el társadalomkritikus véleményét sem. Ne feledjük: magyartanár, hivatástudata van – 2015-ben, Magyarországon. De mondhatjuk úgy is – József Attila után, szabadon –, hogy „a lélek mérnöke”, hátha úgy korszerűbben hangzik.  Üdvözlet a realitásban a humán tudományoknak. Közben  egészen nyugodtan skandálhatjuk a díjnyertes Slam Poetry-opuszt, hogy „annyira szép az a lány, csak a két feje gáz”. Mert ugye egy magyar szakos hogyan kérhette volna az egyetemi büfében a fröccsöt, ha nem (idő)mértékletesen: „Egy hosszú, két rövid.” Vagyis: tá, ti-ti. Ez pedig a daktilus, személyesen.

Varga Richárdnak egyébként személyesen is gratulálhatunk: szerdán este ismét Szombathelyen lép föl, Kelemen Zoltán társaságában. És csak száll, csak a költemény. Hadd szálljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!