Kultúra

2016.02.23. 13:06

Vallásos családban nőtt fel - A 22 éves Plechl Richárd évek óta faluja állandó kántora

Nemeskér, Lövő - A 22 éves, Nemeskéren élő Plechl Richárd évek óta a faluja állandó kántora, és alkalmanként Lövőn is ellátja ezt a feladatot. A lelkes fiatalember számára ez egy szolgálat, nem az elismerésekért énekel, orgonál a szentmiséken.

Elek Szilveszter

Richárd már kicsi korában elkezdett ismerkedni a hangszerekkel. - Négyévesen egy játék szintetizátort kértem karácsonyra - mondta mosolyogva.

Az évek múlásával Richárd egyre jobban elmélyült a zene világában. Nemeskéren, s annak környékén rengetegen tudták, hogy a fiú énekel, és játszik hangszereken is, ugyanis aktívan kivette a részét a közösségi, egyházi életből.


- Vallásos családban nőttem fel, ahol nem is lehetett kérdés, hogy vasárnap elmegyünk-e az istentiszteletre, vagy sem - osztotta meg velünk büszkén Ricsi. - Pont ezért óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy 18 éves koromban Csámpai Norbert, Lövő és Nemeskér előző papja felkért, hogy legyek én Lövő kántora. Azért is fogadta el a felkérést, mert Lövő közel áll a szívéhez, hiszen itt járt óvodába és általános iskolába is, jól ismeri a falut, a helyieket.


Nem sokkal az után, hogy Lövő kántora lett, Nemeskéren is betölthette ezt a pozíciót. Jelenleg Nemeskéren tevékenykedik igazán aktívan kántorként.

Richárd eleinte nagyon izgult a szentmisék előtt.

- Mindig igyekszem a legjobbat nyújtani, és ez gyakran generál bennem egy kis lámpalázat - árulta el érdeklődésünkre.


A fiatal kántor úgy tartja, hogy a legszebb a kántorkodásban az, amikor mindenki együtt énekli az egyházi énekeket a templomban. - Minden falunak, templomnak és ünnepnek megvannak a saját énekei. Ezek általában a régi énekek, melyeket a hívek a saját igényeiknek megfelelően alakítottak át. Én mindig olyan dalokat szeretek előadni, amiket a helyiek kedvelnek, azonban olykor természetesen megpróbálkozom újdonságokkal, újításokkal is.

A szentmise méltóságát részben a dalok adják, hiszen énekléskor az emberek őszintén kinyitják a szívüket, lelküket - osztotta meg velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!