Kultúra

2016.03.01. 19:45

A szívmintás divat a testre figyel - Tóth Kinga és Popella Dóra közösen pályázott, közben készül az új közös kötet

Körkép - Az a jó, hogy időről időre fölbukkan egy igazán örömre okot adó hír.

Ölbei Lívia

Most például az, hogy két fiatal, tehetséges, sokoldalú - és sárvári születésű - alkotó ismét különleges összművészeti vállalkozásba kezdett. Kötet készül, és különleges ruhakollekció. A központi hívószó a betegség más nézőpontból. A kérdés az, hogy mikor hogyan működik a test.

Kapszula-részlet. Fotó: Facebook, PS Magazin

Van egyszer Tóth Kinga író, vizuális és hangköltő, valamint tanár, a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetségének tagja. Most éppen Jénából (Németország) jelentkezik egy ösztöndíj révén, hamarosan Lübeckbe megy: az idén megjelenő Holdvilágképűek című - képzőművészek és zenészek bevonásával készülő -, szöveg és kép harmóniájára épülő kötetének német változatán dolgozik. A könyvben fontos szerephez jutnak - a többnyire „láthatatlan", ezért a többség számára értelmezhetetlen - immunbetegségek. Kinga számára ez személyes ügy. Ezért is örült meg nagyon annak a pályázatnak, amelynek a finisébe is sikerült bejutnia: együtt Popella Dóra designer-tervezőgrafikussal (akit nemrég Észtországban értünk utol). Kinga és Dóra nem először dolgozik együtt: az első „összművészeti" Tóth Kinga-kötet (Zsúr) szintén Popella Dóra közreműködésével készült; és Dóra a Holdvilágképűek létrehozásában is benne van. Úgyhogy nyerő páros ők ketten: ezúttal divattervpályázaton indultak sikerrel, 120 pályázóval ott vannak az első 20 legjobb között; az ő „Kapszulakollekciójuk" valamelyik darabja is szerepel a pályázatot megkoronázó divatshow-n. A gála megszervezésében a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége is részt vesz. A cél nemes, és Kinga rendkívül fontosnak tartja a kezdeményezést, amely - a remények szerint - nemcsak a toleranciát erősíti, nemcsak ismeretet terjeszt, hanem az említett ritka betegségekben szenvedők (lám, a „többségi" nyelv beszél) életét is megkönnyíti.

Popella Dóra

A „Kapszula" női kollekció, amelyben a kényelmes otthoni viselet mellett a nőies, elegáns darabok is megtalálhatók. A színvilág szintén tudatos választás eredménye: a fekete-fehér alapot a zöld egészíti ki. Mert „a zöld a spektrum közepén áll, az egyensúly színeként nyugalmi állapotba segíti a tudatot". A ruhák mintázata „szervgrafikákból" szerveződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!