Kultúra

2016.03.22. 09:47

Pótolni Harry Pottert vagy egy jó kis krimi? – Könyvajánló a szerdán kezdődő tavaszi szünetre

Szombathely - Mit olvassunk az iskolai tavaszi szünetben? Varázstanoncról? Lányok naplóregényeit? Százhúsz éves leányrablást? Ezekre a kérdésekre várt tippeket, válaszokat a TÁMasz Ifjúsági Olvasó Klub a legutóbbi könyves délutánján. Érdemes átnézni az ajánlatokat!

Bakos Ágnes

– Pótolom Harry Pottert – kezdte Prikazovics Júlia. A klubtag szerint mára gyakorlatilag mindenhol ott van a Harry Potter-jelenség, rengeteg könyves, filmes és mindennapi utalás szól róla. Olyan már, mint a Csillagok háborúja: megkerülhetetlen. Nem véletlen, hogy a tizenévesek úgy érzik, érdemes végigolvasni az összes részt (ha eddig nem tették). Talán elég lesz rá a tavaszi szünet. Utána persze a filmfeldolgozások végignézése jön – lehet, hogy már a nyári vakáció idején.

Legyen varázslófiú helyett napló?

Hertelendy Hanna Mária a Szupermenőket fejezi be az iskolai szünetben. – A felénél tartok, szerintem túl sok fordulat már nem lesz a sztoriban, de tetszik, egy olvasásnak nagyon jó – értékelte Mán-Várhegyi Réka 2015-ben megjelent regényét. A könyv, illetve napló főhőse Szabó Marci, egy lány, aki most tölti a tizenhatot. Hogy miért Marci? Mert a Marcellinánál (ami az eredeti neve) még egy fiúnév is jobb, legalábbis szerinte. Iskolaváltás, új barátok – a kezdeti rémálom után. A történet akár egy amerikai romantikus vígjáték alapja is lehetne, de mellette igazán „hazai". Tényleg megér egy tavaszi szüneti olvasást – akár szülőknek is, hogy lássák, éppen mi a „menő", vagy a „szupermenő" a középiskolás korosztálynak.

Horváth Eszter, a TÁMasz klubvezetője jó és rossz példát is hozott a napló-, vagy naplószerű regényekre a TIT-ben. A klubtagok, az idézetek nyomán ítéltek:

Marie Desplechin Totál Titkos Naplóm sorozata szerintük nem az igazi. Túl nyers és nem „valós" – persze ez csak egy klubvélemény.

Sorban állás volt viszont Gévai Csilla könyvéért – pedig a borító alapján senki nem akart nekilátni. A Naplót a 16 éves Lídia írja, aki szerelmes a majdnem száz éve halott festőművészbe, Gulácsy Lajosba. Felütésnek nem rossz és az idézetek, a naplószerkezet is meggyőzte a klubtagokat: ez lehet a következő kedvenc lányregényük. (Szerencsére már folytatása is van, így az igazi könyvmolyok duplázhatnak a húsvéti szünetben.)

Megindító, felkavaró, fájdalmas, gyönyörű, elbűvölő – ilyen jelzőket kapott A szoba című könyv, amely rendhagyó tavaszi ajánlatként került szóba. Hiszen korántsem a tavaszi napsütés az első gondolata az olvasónak (de talán könnyebb úgy olvasni, hogy közben felpillantva az ember örülhet, hogy friss levegő veszi körül...). Öt évvel ezelőtt már megjelent hazánkban Emma Donoghue regénye, aztán készült belőle egy ír-kanadai filmdráma, amelyhez maga a szerző készítette el a forgatókönyvet. Nem is akármilyen lett a film: Oscar-díjat hozott a női főszereplőnek, Brie Larsonnak. A kritikák szerint pedig, aki olvasta a könyvet, annak „kevés" a film. Egy ötéves kisfiú szemszögéből olvasható, milyen az, amikor egyetlen szoba az egész világ. Az eddigi TÁMasz-tapasztalatok szerint, hiteles és hihető, hogy egy ötéves szemén keresztül látjuk a világot. A tavaszi szünet után értékelik a teljes könyvet!

Leányrablást is ajánlott a TÁMasz a tavaszra: Böszörményi Gyula könyvét, amely 1900-ban meséli el egy 1896-ban történt lányrablás esetét. A könyv egy sorozat, az Ambrózy báró esetei első része. Az egyik könyves közösségi portálon a legjobb krimik, a legjobb romantikus regények és a legjobb kortárs könyvek közé is beválasztották az olvasók. Böszörményi Gyulát a szombathelyi klubtagok ismerik már Gergő- és Zsófi-regényekről, regényekből, valamint a Lúzer Rádió is szóba került. Tavaszra viszont krimit szavaztak meg! Ha nem Böszörményit akkor Agatha Christie-ismétlést ajánlottak, például a Tíz kicsi négert.

Szóval nyomozós, ismétlős, mozgalmas lesz a tavaszi szünet – a TÁMasz klubtagoknak biztosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!