Kultúra

2016.06.08. 15:08

Új Irokéz: Virág Lipóttal a realitás szélén, a fikció erdejében, a vaskapun túl

Szombathely – Virágot Joyce-nak és virágot Leopold Bloomnak, azaz Virág Lipótnak, mert fölrajzolták a világirodalom térképére Szombathelyt. Közeleg a Bloomsday.

Ölbei Lívia

Az Ulysses című Joyce-eposz 1904. június 16-án játszódik – ennek emlékére ünnepeljük minden évben Virág Lipót napját június 16-án. Úgy, mint Dublinban, meg a világ számos pontján. A kocsmatúra nem az egyetlen ünneplési lehetőség. Az idei programban bökjünk most rá a képtár alatt található Új Irokéz Galéria Gerhes Gábor-kiállítására, amely június 16-án 18 órakor nyílik meg, túl a Rákóczi utca felőli vaskapun, „Öt legyőzi a hatot" címmel, nagyrészt természetesen az Irokéz Gyűjteményhez tartozó Gerhes Gábor-munkákból. Ha Bloomsday, akkor nem hiányzik a virág sem. Kopeczky Róna művészettörténész szerint „Gerhes Gábor olyan művész, aki a látottak valódiságára támaszkodva szerkeszti meg az üzenetet. A fotográfiát mint fő médiumot használva megrendezi a figurákat és helyszínekbe rakja őket. Ezek a helyszínek a realitás margóján találhatóak, ahol a termő talaj legfontosabb alkotórészei az abszurditás és a fikció". Ott helyünk az Új Irokézben: a realitás margóján, a fikció közepében. A vaskapun túl. Benne a Bloomsday-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!