Kultúra

2016.08.12. 18:33

Alkotók városa - Tart a 15. Szentgotthárdi Művésztelep

A lelkesedés nem változott: az alkotók és a szervezők lendülete a már 15. művésztelepen is töretlen.

Bakos Ágnes

Mintha karcos rozsda metszené a festővásznat - különleges fémfestmény alakul Dubravko Baumgartner kezei alatt a Szlovének Házában Szentgotthárdon.

- Tulajdonképpen folyamatban van. Teljesen új, az utóbbi ciklusomnak a vászon változata. Különben fémmel dolgozom. Rozsdás fém kompozíciókat készítettem, falemezt burkoltam be, úgy készültek, próbálom vásznon is megmutatni. Nem fémben, hanem festékben. Ugyanazt akarom visszakapni - mutatta a fémhatású sávokkal festett vásznait és az egyelőre hófehér keretet a fiatal szlovéniai művész.

Fotó: Szendi Péter

Ő is visszatérő alkotója a 15. Szentgotthárdi Művésztelepnek. Csuta György festőművész is, aki ezúttal a pokol bugyrait viszi vászonra. - Több szempontból érdekes, a migránskérdés is felvetődött bennem, és egyébként is olyan állapotban vagyok, hogy a poklokat éltem - indokolta a témaválasztását. Arról is beszélt, hogy miért jár már 12 éve Szentgotthárdra: - Ez egy nagyon klassz hely, az Alföldről eljönni dombos vidékre. Meg a barátságok, ismeretségek fontosak. Mindig új embereket hívnak Feriék - mondta. „Feriék” pedig Gerics Ferenc, a Szentgotthárdi Művésztelep szakmai vezetője, a Lendvai Várgaléria igazgatója, valamint Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke. Két dolgot is hangsúlyozott a művészteleppel kapcsolatban. Egyrészt a szlovén állam támogatását, másrészt azt, hogy az elmúlt 15 év alatt szinte az egész világból jártak itt alkotók. Ezt a rengeteg festményt és szobrot egy nagyszabású kiadványban foglalják majd össze.

 

November végére, az idei művésztelep kiállításmegnyitójára készül el a könyv - emlékeztetett Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. Az önkormányzat négy éve csatlakozott a szervezéshez anyagi támogatással is. Meg baráti, civil részvétellel: például péntek estére a polgármester maga főzött bográcsvacsorát a résztvevőknek. Tízen vannak: négy törzstag és hat új, hét festő- és három szobrászművész - vette sorra a polgármester. Nem csak festmények készülnek, sőt. Faragott márvány ikerszobor készül, agyaggal dolgozik Király Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész, de volt már, hogy bronz alkotás született Szentgotthárdon. S nemcsak az anyagokban, technikákban nagyszabású a művésztelep, hanem a terveiben is.

- Nagyon bízunk abban, hogy a közeljövőben kiállítóterme nyílik a városnak - mondta Gerics Ferenc, hozzátéve, hogy a szlovéniai határokon kívül élő szlovén kisebbség, így az olaszországi, a horvátországi és az ausztriai területeken sincs ehhez fogható színvonalú művésztelep. Az esetleges szentgotthárdi galéria tervére Huszár Gábor azt válaszolta: - Lendvai példa van előttünk, tudjuk, honnan kell tanulni. Keresik a forrásokat, a lehetőségeit egy állandó kiállítótérnek, ahol az elmúlt évek nemzetközi művésztelepei mintegy háromszáz munkájának is helyet adhatnak. Hiszen, ahogy Gerics Ferenc fogalmazott: az anyag bárhol az Európai Unióban, vagy azon túl is megállná a helyét. Szentgotthárd pedig büszke rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!