Kultúra

2016.09.30. 12:40

Így telt az idősek világnapja Szombathelyen - Kik kaptak elismerést?

Elismerések átadásával és kulturális műsorral ünnepelték az idősek világnapját az AGORA - Savaria Filmszínházban. Vas megye és Szombathely Nyugdíjas Szövetsége minden évben megemlékezik erről a napról, amely az idősek tiszteletét, értékeit, problémáit helyezi fókuszba.

Médiaközpont

Megtelt a mozi nagyterme nyugdíjasokkal a pénteki ünnepségen. 1991 óta október elseje az idősek világnapja. A 60 év felettiek száma világszerte eléri a 600 milliót, 2025-re ez a szám megduplázódhat. - Csak úgy haladhatunk előre, ha az elődeink értékeit továbbadjuk, és az általuk lefektetett alapokra építkezünk - fogalmazott köszöntőjében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Hangsúlyozta: a világ igényt tart arra, hogy azt a tudást, tapasztalatot és bölcseletet, amit az időskorhoz tartozók összeszedtek, ezt továbbadjuk, továbbadják.

Fotó: Médiaközpont


Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy ma már nem elegendő az idősek tisztelete, aktívan cselekedni is kell az érdekükben. Azt tanácsolta, hogy hallgassuk őket, enyhítsünk magányukon. Az egyedüllét a nyugdíjasok egyik legnagyobb problémája manapság, a másik a romló életminőség. Az önkormányzat és a nyugdíjas szövetség is igyekszik tartalmas időtöltést kínálni számukra.


- Évente 44 programot készítünk elő, ebben van kirándulás, színház, mozi, idén először megpróbálkoztunk a szenior tánccal, kitűnően sikerült, 52-en voltunk. Ez egy irányított mozgás, ami nem veszi igénybe annyira az időseket, és kitűnő szórakozást nyújt. Jövő héten a Szent Márton-év jegyében Pannonhalmára utazunk - mondta el Dancs István, Vas megye és Szombathely Nyugdíjas Szövetségének elnöke.

Az idősek érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Vas megye elnökének emlékplakettjét vehette át Csörnyi Zoltánné, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Szövetség elnöke, dr. Gergely János, az Aranykorúak Sportegyesületének vezetőségi tagja, Sági Józsefné, a vépi Nefelejcs Nyugdíjas Klub vezetője és Vécsey Ernő, az Aranykorúak Sportegyesületének alapító tagja. A szombathelyi közgyűlés által alapított Idősek az idősekért díjban részesült Nagy Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének helyi alelnöke és Kálmán Lajosné, a Polgármesteri Hivatal Nyugdíjas Klubjának titkára.

A nyugdíjas szövetség kitüntetésében részesült Berta Ferencné és dr. Juhász Lászlóné, a Szív a Szívért Egyesület tagjai, Erdősi Jenőné nyugdíjas óvónő, énekes, Németh Iméréné, az Oladi Nyugdíjas Klub tagja és Obrecsán Mihály, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület titkára.

Az ünnepség második felében nyugdíjas művészeti csoportok adtak színes kulturális műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!