Kultúra

2016.10.26. 16:20

Üdvözlet a vulkán gyomrából

Celldömölk - Itt van az ősz, itt van újra - és ezzel a Kemenes Vulkánpark is megkezdi pihenőjét. De addig még sok minden történik.

Ölbei Lívia

Már az évből is csak néhány hét van hátra, lassacskán a celldömölki Kemenes Vulkánpark szezonja is véget ér. Októberben még naponta 10 és 18 óra között (október 31-én is) tart nyitva a látogatóközpont, novemberben azonban már csak 17 óráig várja látogatóit, decembertől pedig az egyéni érdeklődők előtt zárva tart. Csoportokat viszont a téli időszakban is fogad, előzetes bejelentkezés alapján egészen március 11-ig.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen programokból a szezon végére is tartogat bőven a város új intézménye. Október 29-én és 30-án (szombat, vasárnap) 10 órakor például Vulkántúra indul a remélhetőleg akkor is őszi fényekben pompázó Ság hegyre a Vulkánháztól (amelynek legmagasabb pontjáról, az Eötvös-szobából szintén szép kilátás nyílik a hegyre). A hétvégi túrákon képzett vezető segítségével ismerkedhet meg a közönség bazaltvulkán geológiai múltjával. És bár a fél évszázadig tartó bányászat begyógyíthatatlan sérüléseket okozott a hegyen, mégiscsak a bazalt kitermelése hozta létre az egyedi csodát: a krátert. Ha ide leereszkedünk, tulajdonképpen a hegy gyomrában teszünk kirándulást, mint valami Verne-regényben. Az európai kitekintésben is különlegesnek számító mesterséges kráter látványa minden évszakban lenyűgöző, de a legszebb talán ősszel. A túra mint egy másfél óráig tart, és a szervezők szerint nem jelent túlzott fizikai megterhelést , vagyis minden korosztálynak bátran ajánlható.

Őszi sanzonok túrákkal a Kemenesaljai Vulkánparkban Fotó: Gyuricza Imre

Október 31-én (hétfő) 15 órakor botanikai túra indul a Vulkánháztól, kifejezetten a Ság hegy különleges növény- és élővilágával való közelebbi megismerkedés céljából.

November 2-án gyerektábort nyit a Kemenes Vulkánpark. A táborban 8-14 éves diákok szerezhetnek természettudományos ismereteket - miközben észre sem veszik, hogy tanulnak. ismereteket a gyerekek a természettudományokról, kikapcsolódás közben észre sem veszik, hogy tulajdonképpen tanulnak.

Persze a Vulkánház mindenképpen úgy működik, mint egy nagy játszótér, és nem kell ahhoz gyereknek lenni, hogy jól érezzük magunkat ezen a különleges kiállításon. És ha a Ság hegy krátere lehetővé teszi, hogy leereszkedjünk a vulkanikus hegy gyomrába, akkor a Vulkánház maga is a vulkán elvén működik. Kezdődhet a kitörés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!