Kultúra

2016.11.27. 12:44

Bevándorlók öröksége: születésnapi patchwork-tárlat Oladon

Szombathely - A karácsonyi ünnepkör kezdetét nemcsak az első adventi gyertya föllobbanása jelzi Szombathelyen évek óta, hanem az oladi patchwork-tárlat megnyitója is. Ezúttal ráadásul az oladi Folt-Mix Csoport 20. születésnapját is megünnepelhettük az Oladi Galériában, amelynek falain két hétig színes foltokból rajzolódik ki a világ. A jubileumi megnyitón Zsoldos Báró Zoltán és Scheer József (Pepi) zenélt.

Ölbei Lívia

A befogadó intézmény nevében Szendiné Kiss Katalin művelődés-szervező üdvözölte a megnyitó népes közönségét. A Folt-Mix Csoport tagjait szál fehér rózsával köszöntötte föl, a szál rózsákból aztán újra egyetlen, nagy csokor lett az előkészített vázában: így működik az oladi foltvarró csoport. Bár a foltvarrásra utaló nyomok már az ókori Egyiptom kultúrájában is megtalálhatók, alapvetően a modern kor hajnalán  Amerikába ki- vagy bevándorló európai (ír, angol stb.) telepesek hagyatéka a ma ismert és népszerű  patchwork, az egykori  szükségből megszülető szépség. A műfajt Pintér Zsuzsa honosította meg Szombathelyen, az oladi Folt-Mix Csoport vezetője jelenleg Buchwald Antalné. A születésnapi tárlatot Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója, egyúttal Magyarország legnagyobb modern textilgyűjteményének vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe (harmadszor az oladi "foltos tárlatok" történetében). Mint mondta, ő maga az 1996-os képtári textilbiennálén találkozott először a patchworkkel. Köszöntőjében arról is beszélt, hogy a textil az az anyag, amely a születéstől a halálig végigkíséri az ember életét. A természettől eltávolodott, többnyire "betonkockákban" élő ember számára pedig fontos az a kellemesség, melegség, puhaság, amit a textil nyújtani képes; amit csak a textil képes nyújtani. Persze a kellemességen túl nem mellékes szempont az esztétikum sem - bizonyíték erre a legújabb oladi kiállítás.

A mára már erősen "gépesített" parchwork-technika szinte mindenre alkalmas: vannak itt faliképek, ágytakarók, táskák, kisebb-nagyobb dobozok -  és  más míves apróságok, kifogyhatatlan ötletességgel.  Két hétig lesz foltokból a világ az Oladi Galériában. Tessék megnézni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!