Kultúra

2016.12.03. 12:53

Bekukucskáltunk Manócska tökházába – Bálint Ágnes emlékkiállítás nyílt a Berzsenyi könyvtárban

Szombathely – Kiállítást szervezett a Berzsenyi Dániel Könyvtár karöltve a Móra Kiadóval – Bálint Ágnesnek, Mazsola, Tádé, Frakk, Kukori és Kotkoda és a Futrinka utca lakói megálmodójának állítanak emléket. A helyszín a könyvtár földszinti előadóterme.

Tóth Kata

Csütörtökön fogadták az első csoportot egy játékos, szórakoztató foglalkozásra, és egészen január 5-éig várják az érdeklődőket – óvodásokat, kisiskolásokat is. Mindazokat, akik Bálint Ágnest, a szerzőt is megismernék, kicsit másképp, olyan oldaláról, ami a könyvekben nem szerepel. Zsigri Mária gyermekkönyvtáros hosszas háttér-kutatómunkát végzett, hogy meg tudja mutatni a gyerekeknek, Bálint Ágnes történeteit milyen személyes élmények ihlették. A gyerekek képzeletében is születnek történetek, a szerző is hús-vér ember, aki meg is valósította, le is írta a saját képzeletében született történeteket. Bárkiből lehet író – kicsit ezt is sugallják.

A legkisebbek játékokon, közös mókán keresztül ismerkedhetnek a mesehősökkel. A teremben tablók, tárgyak mindenütt: látható a szerző írógépe, rajzfilmvázlata, ott van Frakk, Manócska tökházikója és barátai. Bárki kézbe veheti a kiadványokat, a kicsik megtapogathatják Böbe babát.

Az Iskola a faliszekrényben regény története nyomán – amiben Szilvinek, az iskolába készülő kislánynak Tatuska, a nagypapája iskolát épít a faliszekrényben – megelevenedik az iskolapad, a tanári asztal. A gyerekek régi, felöltöztetett babákat vehetnek kézbe, ültethetnek a faházikóban berendezett osztályterem iskolapadjaiba.

 

A kiadó könyveket is küldött, nem csak magyar nyelvű kiadványokat. Belenézhetünk A szitakötők szigetén koreai változatába, a Mazsola németül, oroszul és cseh nyelven megjelent kiadásai is ott vannak most a könyvtárban.

Az ajánló szerint az előre bejelentkező gyermekcsoportoknak korosztályuknak megfelelő, ingyenes tárlatvezetéssel, játékos foglalkozással készülnek a gyermekkönyvtár munkatársai, egészen december 17-éig. A tárlat családi megnyitóját tegnap tartották, diafilmvetítéssel várták a családokat, Frakk, Mazsola és a Vízipók, csodapók történeteivel.

A kiállítás december 17. után a gyermekkönyvtárba költözik, ott 2017. január 5-éig még megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!