Kultúra

2016.12.01. 15:31

Hajítólándzsások köszöntek el Mártontól és korától az Iseumban

Szombathely - A szombathelyi hajítólándzsások közreműködésével búcsúzott el a közönség az Iseum Savariense Mártont és korát, valamint a 4. századi Pannóniát - a kereszténység elterjedését - bemutató kiállításától.

Ölbei Lívia

A záróeseményen mutatták be a tárlat angol nyelvű katalógusát. A magyar változat már korábban elkészült.

A Szent Márton és Pannónia című iseumi kiállítás "párdarabját" Pannonhalmán láthatták az érdeklődők. A két "fél" bemutató tett ki egy egészet: Márton szellemében. Az emlékév tiszteletére szervezett tárlat jelentőségét növeli, hogy az Iseumban bemutatott tárgyi emlékek több múzeumból, intézményből érkeztek (belföldről és külföldről): így együtt még soha nem voltak láthatók - és belátható időn belül nem is láthatjuk őket együtt. A záróeseményen Sosztarits Ottó régész köszöntötte a népes hallgatóságot, aztán átadta a terepet a Lanciarii Savariensis hagyományőrzőinek. A "szombathelyi hajítólándzsások" csapata az elsősorban a 9-10-11. század hadviselését tanulmányozó és gyakorló Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület nemrégiben alakult szekciója, amelynek egy kicsit vissza kellett utaznia az időben (a 9. századhoz képest is). A 4. századot megidéző hajítólándzsások azt az "elitalakulatot" keltették életre - amint elhangzott: forrás híján sokszor következtetésekre támaszkodva -, amelyben a pályafutását a Római Birodalom  katonájaként kezdő Márton édesapja is minden bizonnyal szolgált. A Szent Márton és Pannónia-tárlat zárására az ELTÉ-ről és a Pécsi Tudományegyetemről is érkeztek vendégek, előadók. A kiállítás véget ért, de a katalógus megmarad: magyar és angol nyelven egyaránt hozzáférhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!