Kultúra

2017.01.12. 15:40

Egy tényleg varázslatos világ

Szombathely - Nem lehet elfogulatlanul véleményt írni Böszörményi Gyula könyveiről, mert egész egyszerűen rabul ejtik az embert. Mint az időkút: beszippant és nem ereszt.

Bakos Ágnes

A hivatalos meghatározása, kategorizálása szerint fantasy, ifjúsági, kortárs magyar regény, illetve trilógia a Rontásűzők. Ebből a felsorolásból egyik sem ok az olvasására - nekem. Az igazi ok a szerző volt. A Leányrablás Budapesten című könyve után kellett várni annak második, majd harmadik részére. És sajnos ilyen könyvet fénysebességgel olvas a rajongó szem, legalábbis a könyv megírásához képest. Maradt tehát várakozóidő , és ehhez kerestem másik Böszörményi Gyula-regényt. Bőven van miből válogatni - és olvasatlanul is az a gyanúm, hogy mindegyik ilyen varázslatos...

Böszörményi Gyula

A Rontásűzők az első rész alapján felkerült a kötelezőlistámra . Abba a sorba, amit tizenéveseknek iskolai házi feladatként adnék a kezükbe - mert egészen egyszerűen varázsol, utaztat, és olvastatja magát a könyv. Kevés olyan tinédzser lehet, aki ne szokna rá a betűfalásra azonnal, ha ezt könyvet elolvassa!

Az első rész Az időkút.

A történet Budapesten, közelebbről Kőbányán kezdődik, napjainkban. Adott két lány, akiket sűrűn összekevernek, hiszen ikrek. Pedig Angelina és Endzsi valójában olyan, mint a tűz és a víz. (Nagyon finoman, de nyomasztóan reálisan mutatja be a taxisofőr apát és a stresszes anyát az író!)

Egy reggel arra ébrednek a lányok, hogy szüleik valamiféle érthetetlen, idegen nyelven beszélnek. Az utcán ló vontatta omnibuszok, az égen hatalmas teherszállító léghajók araszolnak, őket pedig a rendőrség egyik leghíresebb és legkeményebb nyomozója üldözi

Az ikreknek csupán egy titokzatos, fiatal fiú, bizonyos Kaplony kel védelmükre, és próbálja őket megszöktetni kényszerzubbonyon, Dunán, hegyen és völgyön át. A cél a nagymamájuk, aki szanatóriumban él - vagyis majdnem.

Őrült és mulatságos kalandok, hátborzongató varázslatok, tündérfélék és sárkányok között visz a lányok útja, olyan tájakra és időkbe, amelyekről addig még csak nem is álmodtak.

A könyv ajánlója azt írja:

Angelina és Endzsi, meg persze Teplica kapitány, Tühütüm táltos, Nyékberzeng és Nyéktüske, valamint a lányszíveket megdobogtató garabonc és nyegle, bár szívdöglesztő vetélytársa, Savanyác kalandjai ezzel a kötettel veszik kezdetüket.

A Rontásűzők sorozatának borítói. Az első könyv 2009-ben, a második 2011-ben, a harmadik rész pedig 2014-ben jelent megSzubjektív vélemény, de a borító egyáltalán nem csábítja olvasásra a tinédzsereket. Tényleg nem a külsőszámít, sőt, gyakran megtévesztő lehet egy jó csomagolás", de az ifjúsági irodalomban igenis adni kell a modern küllemre.

2009-ben adták ki (először) a regényt, majdnem ötszáz oldalas, de minden betűje megéri!

A sok-sok varázslat felér Harry Potterrel, az időutazás egy történelemórával, a tanulságok pedig az elfogadás, a tolerancia tinédzserre fordított, de korántsem szájbarágós esszenciái.

A főszereplő lányok személyisége még alakul, a lényegüket megismerhetjük az első kötetből. Angelina törékeny, széplelkű, Endzsi pedig belevaló, pimasz. Mindkettejüknek jut szerelmi szál - a kibontakozása a második és a harmadik részre marad.

A gyásznémber című regénnyel folytatódik a Rontásűzők. Abban újabb időutazások várnak az ikrekre.

A 2011-ben készült második rész már 574 oldalon varázsol. A tündérköddel zárul a trilógia, 2014-ből. Abban a ragacsos, átláthatatlan, piszkossárga Köd lassan mindent elnyelt . Újabb időutazás látszik az ikerhősöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!