Kultúra

2017.01.30. 19:20

Nemzeti téglajegy - A beküldési határidő ma 30 éve lejárt

Szombathely - Költözés vagy építkezés alkalmával ritka kincsekre bukkanhat az ember. Ez történt kedves olvasónkkal is, amikor évtizedekig nem bolygatott dobozokban egyszer csak egy valódi, eredeti Nemzeti téglajegyet talált. De mire jó a téglajegy, főleg, ha Nemzeti?

Ölbei Lívia

Mifelénk az 1985-ben átadott Szombathelyi Képtárhoz kapcsolódik téglajegy-akció: akkoriban így lehetett hozzájárulni, mondhatni civil alapon, a társadalom mozgósításával, egy-egy nagyszabású, identitás-formáló intézmény megvalósításához. És innen csak egy ugrás a színház: a szombathelyi színháztörténet legendáriumában előkelő helyet foglal el az az 1976-os történet, amelyben a leendő képtár a leendő színház riválisa. Ezt a helyzetet örökíti meg szeretnivaló iróniával a 2007-ben (vagyis tíz éve) megalapított Weöres Sándor Színház nyitóelőadása, a 9700 feledhetetlen nagyjelenete, amelyben a félreértésnek is szerepe van abban, hogy végül tényleg Zalaegerszeg kap színházat, Szombathely meg képtárt; legalábbis a múlt század 80-as éveiben. Így vagy úgy, a szombathelyi színházra még néhány évtizedet várni kellett. (Most már akár azt is mondhatjuk, hogy lám, megérte.)

De ha az ember böngészni kezdi az új Nemzeti Színház" történetének dokumentációját (www.archívnet.hu), egyrészt könnyen elveszik a részletekben, másrészt gyorsan belátja, hogy a 80-as évek közepétől 2007-ig várni egy megyeszékhely színházának megalapítására nem is olyan nagy idő (de hozzávehetjük a megelőző évtizedeket is). A Nemzeti Színház ügye még ennél is hosszadalmasabb és kacskaringósabb. Vágjunk ott bele, hogy a Blaha Lujza téri épületet 1965-ben fölrobbantották, tulajdonképpen akkor kezdődött meg a készülődés az új Nemzeti fölépítésére.

Néha ritka kincsek kerülnek elő költözés, építkezés alkalmával. Például a Nemzeti téglajegy egy példánya, elölről, hátulról

A Nemzeti Színház támogatására való téglajegy-akció ötlete Gobbi Hildától származik. A Politikai Bizottság és a Minisztertanács 1983. júliusában határozta el, hogy az új Nemzeti Színház költségeinek egy részét társadalmi gyűjtési akció keretében" kívánja előteremteni (a mintát sikerre vitt nagy reformkori társadalmi összefogás szolgáltatta). Akkor, a '80-as évek elején még úgy volt, hogy a Városliget szomszédságában, a Dózsa György úton épül majd föl az új Nemzeti Színház. Ma már tudjuk, hogy ott nem épült föl. Ahogy aztán, jóval később nem épült föl az Erzsébet téren sem. Fölépült viszont a Duna-parton: 2002 óta ott működik.

A múlt század '80-as éveiben kibocsátott Nemzeti téglajegy darabja száz forintba került. A vásárlói kedvet akciókkal is srófolták. A költözködés közben 30 év után megtalált, mellékelt téglajegyen olvashatjuk, hogy aki 1987. január 31-éig beküldi a téglajegyét a Skála Reklámirodába (Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia utca 45.), az sorsoláson vesz részt. A sorsolás időpontja: 1987. február 12-e. A nyerteseket postán értesítették.

És ha már Prielle Kornélia. A 9700-előadás megint összehozta a színpadon a magyar színészet két nagyasszonyát, Prielle Kornéliát és a nála 24 évvel fiatalabb szombathelyi Márkus Emmát, akik 1880. augusztusában Csiky Gergely Proletárok című darabját adták elő - ez volt a szombathelyi színház(épület) nyitóelőadása.

Most nincs olyan épület Szombathelyen, amely kimondottan, eredendően színháznak készült, de hát a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is kultúrházból vált színházzá, és kinek jut eszébe ez az előző élet", ha belép az üvegajtón. Ahogy ma már Szombathelyen is csak egy szó, csak emlék a Hemó" (a legifjabb generációknak talán már magyarázni kell, hogy mi is volt az, miközben rendszeres színházbajárók.)

A Nemzeti téglajegy beküldési határideje mindenesetre ma harminc éve lejárt. A téglajegyen egyébként a Magyar Színházművészeti Szövetség képviseletében a felejthetetlen Kállai Ferenc aláírása olvasható.

Nekünk meg, itt Szombathelyen van képtárunk is, színházunk is. Ez utóbbihoz nem volt szükség téglajegy-akcióra, elvégre a színháznyitó zenés időutazás szerint maga a városalapító Claudius császár járult hozzá a létrehozásához. Bár, ha meggondoljuk, van téglajegy is: színházjegynek hívják. Nyerni lehet vele akkor is, ha nincs sorsolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!