Kultúra

2017.02.17. 20:05

Így indult a Lord zenekar

Elképzelhető, hogy a Lord együttes mindenképpen megalakult volna. Nem tudni. Azt azonban tudjuk, hogy valójában mi kellett a legendás zenekar megszületéséhez. Most elmeséljük.

Budai Dávid

- Ahogyan a Csillagok háborújának, úgy a Lordnak is van előtörténete - ezekkel a szavakkal kezdett bele a mesélésbe Papp László, az ős-Lord egykori billentyűse. A legendás zenekar megalakulásának körülményeit biztosan sokan ismerik, még többen vannak azonban azok, akik nem. Ez a történet most nekik szól, és azoknak, akik hisznek abban, hogy minden jelentéktelennek tűnő esemény kihathat a későbbiekben a legjelentősebb eseményekre is.

Egy katonai behívó, egy későn induló vonat, és egy megjegyezhetetlen név létrehozhat egy legendás együttest. A véletlenek mellé azonban kell még más is, kellenek azok a fiatalok, akik hisznek valamiben. Így van ez most is, és így volt 47 évvel ezelőtt is. A Lord előzménytörténete ugyanis ekkor, 1970-ben kezdődött el Vassurányban. Itt hozott össze annak idején egy zenekart Papp László. Öccse, Papp Tibor volt a dobos, Számedli Dezső a basszusgitáros, Tóth László a ritmusgitáros és énekes, ő maga pedig orgonált. A zenekarhoz tartozott még Kajcsos László technikus is, aki szintén az alapító tagok között volt. Ez volt a Red Fire.

- Pénzünk persze nem volt, így a surányi tsz-től kértünk segítséget, amely aztán valamivel hozzá is járult a zenekar alapításhoz. Így került hozzánk egy orgona, egy dobfelszerelés, meg egy erősítő - mesélte Papp László, aki hozzátette, ezek a cuccok ugyan elég kezdetlegesek voltak, de mindegy, a lényeg, hogy elindulhattak. Időközben aztán saját maguk eszkábáltak még a felszerelésükhöz hangfalakat meg erősítőt, helyet pedig a kastélyban működő kultúrházban kaptak.

Eleinte a szülői munkaközösség bálján léptek fel, majd a környékbeli falvakban álltak színpadra, aztán 1970 augusztusában már a bucsui bálon játszották a rockot. Repertoáron volt a Rolling Stones, meg a Black Sabbath, és még számos feldolgozás. Népszerűségük nőttön-nőtt. Egyre több helyre hívták őket, egyre népszerűbbek lettek.

Zenei előképzettsége csak Papp Lászlónak volt, ő zenei általánost végzett, kottát is tudott olvasni, a többiek azonban csupán maguktól, meg egymástól tanultak zenélni. Persze a külföldi zenekarok legmenőbb számainak kottái nem álltak rendelkezésre, így más lehetőség nem maradt, hallgatták a Szabad Európát, és próbálták lejegyezni a számokat. Mindenki a maga hangszerére koncentrált. Miután ez megvolt, a próbán összerakták a dalt, egy-két napnak elégnek kellett lennie egy számra.

Papp László utoljára 1974 februárjában játszott a Lorddal, Ikerváron. Ennek már 43 éve Fotó: Szendi Péter

1971-ben Papp László hazafelé tartott, és a vonat indulása előtt betért a restibe. - Itt futottam össze a Vidával - meséli Papp László. - Kérdeztem tőle: "Te Feri, megvan még a gitárod?" Annak idején együtt jártunk iskolába, és már 1968-ban akartunk egy zenekart, ám akkor nem lett belőle semmi. Most, három évvel később újra adódott egy lehetőség, hogy együtt zenéljünk. Másnap már együtt próbáltunk.

Így lett Vida Ferenc a Red Fire szólógitárosa, az ötödik tag. Nem sokkal később aztán Számedli Dezsőt és Papp Tibort behívták katonának, így ott maradtak dobos meg basszusgitáros nélkül. Vida Ferenc ekkor nyergelt át basszusgitárra, és ő hívta a zenekarba Sütő István dobost, aki pedig tudott egy jó gitáros-énekest, Sipőcz Ernőt. - Ekkor már jól látható, hogy alakul a későbbi Lord - mondta nevetve Papp László. Rengeteget próbáltak, és sok új dalt tanultak, amire szükség is volt. Akkoriban egy falusi bál elkezdődött délután négykor és tartott hajnali négyig. Órákig kellett tudni ismétlés nélkül játszani.

Egy próba azonban félresikerült, mivel a tsz-ben is buli volt, az akkori párttitkár berágott, hogy a Red Fire ellenbulit csinál, ezért visszakövetelte a hangszereket. Tizenvalahány ezer forintért vettek egy Matador orgonát, ami nagyon nagy pénz volt annak idején, és lett új dobszerkó is. 1972-ben úgy döntöttek, nevet változtatnak, mivel a "redfájört" többnyire csak "redfirének" ejtették. Kellett valami könnyen megjegyezhető, ütős név. A következő próbán Sipőcz Ernő hozott egy doboz Lord cigit, és megkérdezte a többieket, mit szólnak hozzá. Mindenkinek tetszett, így hamarosan felkerült a név a dobra is.

Papp Lászlónak azóta is megvan a Matador orgonája. Valahol a garázs mélyén porosodik. Bár már évek óta nem vette elő, ha sor kerülne rá, hogy játszani kell rajta, biztosan elő tudna belőle csalogatni egy-két rockos dallamot Fotó: Szendi Péter

Ekkor már rengeteg bulija volt a zenekarnak. 1973-ban évi 53 alkalommal léptek színpadra, volt, hogy zsinórban három napot játszottak. Szilveszterkor aztán Papp László nagy bejelentést tett: megnősül, ezért kilép a zenekarból. Az ő és a Lord története itt ért véget. Papp László utoljára 1974-ben játszott együtt a Lorddal, Ikerváron. Ami utána történt a zenekarral, már történelem. A Lordból legenda lett, Magyarország egyik legsikeresebb rockzenekarává vált, azonban minden a vassurányi tsz-szel, egy vasúti restivel és fél tucat álmodozó fiatallal kezdődött.

A Lord 1972-es megalakulása után még jó pár évet kellett várni az első lemezre. A Big City Lights végül 1985-ben készült el. Az 1980-as évek végén már Pohl Mihály volt az énekes. Ekkoriban három stúdióalbumot is kiadtak: Szemedben a csillagok (1988), Ragadozók (1989), Lord 3. (1990).

A tavaly áprilisban elhunyt Sipőcz Ernő 1981-ben, míg a most januárban meghalt Vida Ferenc 1992-ben hagyta el a zenekart. A Lord megalakulásának történetével emlékük előtt is tisztelgünk.

A Lord idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Születésnapi koncertjüket február 11-én tartották a Papp László Budapest Sportarénában, és most jelent meg legújabb albumuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!