Kultúra

2017.03.24. 17:40

Nagy elődök és mai példaképek - háromnapos konferencia Szombathelyen és Sárváron

Szombathely - A honismereti kutatók a megyeszékhelyen és Sárváron tartják konferenciájukat.

Turbók Attila

- Nagy elődök és mai példaképek: ezzel a mottóval tartjuk háromnapos, hétvégi rendezvényünket Szombathelyen és Sárváron, ahol az ország nyolc megyéjéből - valamint az Őrvidékről és a Muravidékről - érkezett helytörténeti kutatók adtak egymásnak randevút - tájékoztatott Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke. Elmondta: a rendezvénynek a szombathelyi levéltár adott otthont, ahol a tegnapi megnyitót követően Bél Mátyás munkásságáról is szó volt.

- Ő volt az, aki először vette tudományosan számba az ország helyzetét, viszonyát a környező államokhoz - mondta Zsámboki Árpád. Hozzátette: a honismereti mozgalom elmúlt évtizedeinek munkája is napirendre kerül a szombathelyi rendezvényen. - Az elmúlt időszak értékelése után természetesen a jövő kihívásaival is foglalkozunk, ám itt már el kell mondani, a honismereti szakemberek közreműködésével, segítségével egyre több településen, táj-egységen készítik el a helytörténeti munkákat, egyebek között például egyesületünk közreműködésével tárták fel a Vas megyei temetők történetét is - mondta Zsámboki Árpád. Az egyesületi elnök hangoztatta: a hétvégi programsorozat "nem mehet el Sárvár mellett" sem. - A reformáció fél évezredes jubileuma, Sylvester János magyar nyelvű Újtestamentuma nagy vonzerő tagjaink számára is - jegyezte meg Zsámboki Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!