Kultúra

2017.03.23. 17:35

Mikor történt?

67 éve hunyt el Almásy László Ede.

Vas Népe

108 éve, 1909-ben Bánki Donát bejelentette szabadalmát a hydro-kompresszorra.

86 éve, 1931-ben Magyarországra érkezett a Graf Zeppelin léghajó. A légijármű a Budai-hegyek felől szállt le a csepeli repülőtérre. Az utasok között volt Karinthy Frigyes is. A Zeppelin még aznap magyarországi körrepülésre indult, hogy a Debrecen-Szeged-Pécs-Kaposvár-Szombathely-Székesfehérvár útvonalon a felsorolt városokba ledobja az oda címzett leveleket. A rossz időjárás miatt az elképzelés meghiúsult, csak a debreceni akció sikerült. A léghajó aznap visszatért Friedrichshafenbe.

Almásy László Ede

67 éve, 1951-ben Salzburgban meghalt Almásy László Ede autóversenyző, pilóta, Afrika-kutató, felfedező.

65 éve, 1952-ben halt meg Kiicsoro Toyoda japán üzletember, a Toyota autógyár alapítója és elnöke. Fiatalkori európai és amerikai utazásából visszatérve 1930-ban határozta el, hogy új autótípust tervez. A japán piacot akkor a nagy amerikai cégek, a Ford, a General Motors és a Chrysler uralták. 1933-ban még csak motorkerékpárokhoz tervezett különféle motorokat, 1936-ban, több kísérlet, próbamodell elkészítése után viszont megszületett a családi vállalkozásban létrehozott első személyautó prototípusa.

Ezután alakult meg a Toyota Motor Company. A társaság elnöke sógora, Riszaburo Toyoda lett, ő maga csak 1941-ben vette át az elnöki posztot. Az üzem 1937-ben kezdte meg a tömegtermelést. A vállalat termelése fokozatosan növekedett, de a háború alatt a gépkocsigyártás érthetően vissza-esett: 1941-ben a Toyota csak 208 személyautót gyártott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!