Kultúra

2017.05.01. 19:10

Majális lovasokkal - Korok történelme a Szent István-emlékparkban

SZOMBATHELY Koszorúzással, lovas hadtörténeti bemutatóval egybekötött családi napot rendeztek a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjai a Szent István parkban.

Színes programok vártak május 1-jén azokra, akik ellátogattak a Szent István parkban rendezett hadtörténeti lovas bemutatóra. Sátory Károly városi képviselő, a szervező egyesület vezetője elmondta: fontosnak tartják, hogy a nemzeti öntudatot erősítsék a szombathelyi emberekben is, ezért szerveznek évről évre május 1-én olyan rendezvényt, amely valóban tartalmas szórakozást nyújt gyermekek és felnőttek részére egyaránt.

Már reggel 9 órakor megkezdődött a kavalkád, táborveréssel indult a nap, majd a hagyományőrző egyesületek és a honvédség bemutatója következett. Közreműködtek a Magor Íjász és Hagyomány-őrző Egyesület, a Nyugati Gyepű Pajzsa Haditorna Egyesület, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete sereg csoportja, a körmendi Batthyány Lovas Bandérium, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Történelmi és Hadjátszó Baráti Kör, valamint a Magyar Honvédség tagjai is. Délután a 83-as gyalogezred emlékművénél folytatódott a program.

Beszédet mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki felelevenítette a korabeli történéseket. Mint mondta, a dualizmus kori fejlődő Magyarországot követően az I. világháború hozott sötét időket hazánkra. - Sokan voltak, akik imádkoztak azért, hogy a frontra vonuló katonák hazajöjjenek. Így tett az én nagymamám is, aki négy gyermek mellett négy évet várt a nagyapámra, aki valóban hazatért, és még nyolc gyermekkel ajándékozta meg. A legifjabb, a tizenkettedik volt az édesapám - idézte fel dr. Hende Csaba. A beszédet követően megkoszorúzták a 83-as gyalogezred emlékművét.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!