Kultúra

2017.08.26. 11:07

Elnyerte a Kékszalagot az ajkai fotós, most otthon nyílt kiállítása

Ajka- A Magyar Fotográfia Napja alkalmával, augusztus 25-én, Magyar farsangi népszokások címmel fotókiállítás nyílt Békefi Antal fotográfus alkotásaiból a Városi Múzeum és Fotógalériában.

Sipos Ottó Tibor

Angermayer Judit muzeológus házigazda köszöntötte a megjelenteket, majd a helyi Jubiláte Nőikar egy szép lírai dalt adott elő Hartinger Nándorné karnagy dirigálásában.  A szülőföldről szólt a dal, melyet választottunk magunknak ,mely lehetne még szebb, talán lehetne jobb, álmodni,  játszani itt tudunk, ez a mi otthonunk.

A gép csupán eszköz, értékteremtő az ember. Békefi Antal néprajzi ihletésű képeiről mesél Fotó: Sipos Ottó Tibor

Dr. Ács Anna muzeológus tárlatmegnyitó beszédében ismertette Békefi Antal fotóművész munkásságát: „Tagja a Bakony Fotóklubnak, népművelő, tanárként dolgozott. Hobby fotósnak tartja magát, számtalan sikert ért el többek között Nagyváradon, az elsőként publikált fotók kiállításán elnyerte a Fotóművészek Nemzetközi Szövetségének díját, a Kékszalagot.  Veszprémből jött, évtizedeket töltött Ajkán, itt járt középiskolába, képeivel valójában hazajött. A muzeológus részletesen szólt a magyarországi télűző, tavaszt köszöntő népszokásokról, hagyományokról. Ezek a vidám, legtöbbször pajzán jelenetektől, kiszólásoktól sem mentes népi játékok fontos szerepet töltöttek, töltenek be ma is egy-egy település életében, igazi turistacsalogató látványosságot is jelentenek, a nagyvilág népeinek értékeivé válnak.

Az igazi fotós kezében a fényképezőgép csupán segítő eszköz, mellyel az előtte megjelenő látványok sokaságából tudásával, felkészültségével, különleges, néha egyéni látásmódjával maga fejti ki az igazi értéket.

A kiállítás megnyitóján Dr. Ács Anna, Békefi Antal, és a közreműködő Jubiláte Nőikar Fotó: Sipos Ottó Tibor

Az Önök Templom-dombjának látványa is a lelkünket érinti, fotográfiára, fényrajzra inspirálja az embert.  A Városi Múzeum és Fotógaléria múzeumi intézmény, amikor itt bemutatkozási felületet biztosítanak a képek bemutatására, akkor igazi, megfelelő helyére, művészi rangra emeli a fotográfiát. A képek ebben a térben élő műtárgyakká válnak. „

Vidám, farsangi télűző játék a vasi, zalai tájakon Fotók: Sipos Ottó Tibor

A kiállítás képei szeptember 23-ig tekinthetők meg, a múzeum nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!