Kultúra

2017.08.29. 18:40

Boldogkőváralján a több ezer darabos ólomkatona-kiállítást is megnézhetjük

BOLDOGKŐVÁRALJA Aki a Zemplén déli csücskének csodás várára kíváncsi, már-már azt hiszi, lemegy a térképről, mire odaér. De mindenképpen megéri az utazást.

Tóth B. Zsuzsa

A falu fő nevezetessége a különleges vár, amelynél bármilyen meglepő, egész évben találkozhatunk kíváncsi és kitartó turistákkal. A rendkívül jó állapotú vár már messziről csalogatja a kíváncsiskodókat és a középkori történelem iránt rajongókat. Az ovális alakú andezittufa hegy szabálytalan alaprajza miatt is különleges, belsőtornyos vára aztán tekintélyt parancsol már a közelébe érve is. Mióta pedig felújították, még kevésbé kell használnunk a fantáziánkat, hogy egy izgalmas időutazást tegyünk a falak között.

A vár története meg-lehetősen bonyolult, a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. Így az építésének pontos idejét sem ismerhetjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült, hogy erődítményként védje a kassai utat és a Hernád völgyét. A várban hadtörténeti kiállítás és a Muhi csatát bemutató, több mint ezer darabos ólomkatona-kiállítás nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!