Kultúra

2017.08.23. 19:55

Megéled a tudomány: hétköznapi anyagokból varázsolnak

SZOMBATHELY A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban most már hagyomány, hogy folyosóit megtöltik a különböző tudományos kiállítások. Most először úgy döntöttek, a Csodák folyosóját megnyitják a Savaria karnevál rendez- vényeivel.

Pintér Viktória

A fennállásának századik évfordulóját ünneplő alma mater a meghívó szerint 6 évestől a 99 évesig mindenkit szeretettel vár programjaira, aki érez magában egy kis kísérletező kedvet.

Kovacsics Bernadett kémia-biológia szakos tanárnő azt mondta, elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a természettudomány körébe tartozó tantárgyakra ne tananyagként gondoljunk, hanem olyan evidens létezőként, amely a mindennapjainkat tulajdonképpen meghatározza.

Papp Laura és Tóth Zsófia kísérletet mutatnak be a Csodák folyosóján Fotó: Szendi Péter

A szervezők úgy állították össze a programot, hogy az érdeklődők aktív részesei legyenek egy-egy feladatnak.
Színes kémiai kísérletekben szivárványt és fekete kígyót teremthetünk a leghétköznapibb alapanyagokból, de készíthetünk káposztalevéllel színezett könyvjelzőt vagy megnézhetjük, hogyan vált színt a fehér rózsa a hagyományos ételfestéktől.
Fiatalok segítségével naprendszer bolygóivá rendeződhetünk a Gayer-parkban, de azt is megnézhetjük, hogyan borul virágba egy kémikus kertje, vagy miképpen eregeti színes felhőit egy üvegedény.

A cirkusz fizikája című sorozatban most Tom Tit száz-éves kísérleteit elevenítik fel. Sinkó Andrea matematika-fizika szakos tanárnő a régi eljárások segítségével szeretné megmutatni, mivel ütötték el az időt internet és mobiltelefon nélkül azok a gyerekek, akik az 1900-as elején az iskola padjaiban ültek. Mind-egyik rendezvény interaktív, kipróbálható.
A Csodák folyosója a karnevál idején látogatható: augusztus 24-étől 26-áig 11 órától 13 óráig az Aréna utcai épület 2. emeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!