Kultúra

2017.09.01. 18:36

Textilből szobrot varázsol a szombathelyi nő

SZOMBATHELY Teréz anyát és Szent Mártont formázza meg Tóth Fedóra textilszobrász. Műhelyében a fejek, az arcok készülnek, párhuzamosan.

Tóth Kata

Tavaly az ő Mága Zoltán-szobrát választották a legszebb alkotásnak egy nemzetközi textilszoborversenyen. Mostanában Teréz anya és Szent Márton ihlették meg Tóth Fedóra textilszobrászt – ahogy ő fogalmaz, a szakrális témákhoz vonzódik manapság. Azt a belső indulatot, élményt szeretné közvetíteni, amit kivált belőle egy karakter.

Tóth Fedóra és a készülő textilszobrok Fotó: Szendi Péter

Dokumentumfilmet látott Kalkuttai Szent Terézről, amelyben egy pszichológus, egy teológus és egy pap beszél a római katolikus apáca lelki világáról, ez megérintette és befogadhatóvá tette számára a szent alakját. Drámai szobrot készít, az a terve, hogy Teréz anya fájdalmát ábrázolja. Szent Márton karakteréről azt mondja, számára építő jellegű, ezért mindenképpen meg akarja formázni. Lehet, hogy Sulpicius Severus ókeresztény íróval ábrázolja együtt, ő írta Tours-i Szent Márton életrajzát. Az van a szeme előtt, ahogy Márton Istenhez vonzódott, ahogy megélte Krisztus evangéliumát.

Fotó: Szendi Péter

Fedóra alkotóműhelyében most a fejek, az arcok készülnek, párhuzamosan. Naponta intenzíven négy-öt órát tud foglalkozni velük úgy, hogy ne rontson semmit, javításra ugyanis nincs mód. Szivaccsal, harisnyával, tűvel, ragasztóval dolgozik. Az arcon a ráncok négyzetmilliméterre pontosan tűvel, ragasztóval készülnek. Közben első önálló kiállítására készül Fedóra: Szombathelyen vagy Budapesten tervezi valamelyik galériában. És várja szeptember közepén Szombathelyen az Európai Mobilitási Hetet. Az édesanyjával, Pungor R. Dóra textilszobrásszal együtt mutatkozhatnak be a Fő téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!