felemelő alkotás

2018.01.31. 12:07

Posztumusz díjazták Helen Dunmore-t

A Costa Könyvdíj nagydíját a brit költő és regényíró az utolsó verseskötetéért kapta.

Dunmore-nak január elején ítélték oda a Costa Könyvdíjat költészet kategóriában. A költő és regényíró, aki tavaly júniusban hunyt el rákban 64 évesen, az Inside the Wave című kötetéért kapta meg az elismerést. A verseskötet az élet és a halál közötti határvonalat fedezi fel, Dunmore utolsó, röviddel halála előtt írt költeménye, a Hold Out Your Arms is szerepel benne.

Az év könyve díjról döntő zsűri elnöke, Wendy Holden brit regényíró a keddi bejelentéskor „életigenlő, felemelő” olvasmányként értékelte a kötetet.

A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő alkotók pályázhatnak a díj átadását megelőző évben megjelent új kötetükkel. A január elején kihirdetett öt díjazott közül, akik egyenként 5-5 ezer fontos (1,7 millió forintos) jutalomban részesülnek, egy kilenctagú zsűri választotta ki az abszolút győztest. Az év könyve elismerés 30 ezer font pénzjutalommal jár.

A tekintélyes brit irodalmi díj első regény kategóriájában idén Gail Honeyman diadalmaskodott az Eleanor Oliphant is Completely Fine című írásával, amely egy gyermekkori trauma túlélőjének története. A regényt Reese Witherspoon produkciós cége készül megfilmesíteni.

A regény kategóriában Jon McGregor Reservoir 13 című negyedik könyve kapta a díjat. A zsűri, amelyben Sophie Raworth újságíró, Art Malik színész és Fern Britton író bírálta el a műveket, „hipnotikus, megragadó és eredeti” alkotásként festette le a regényt.

A legjobb életrajz díját Rebecca Stott kapta In The Days of Rain című, saját családtörténetét felidéző kötetéért. A memoár bemutatja az írónő és néhai apja életét, amely egy keresztény fundamentalista szektában telt.

A gyermekkönyves mezőnyből Katherine Rundell The Explorer című művét díjazta a zsűri. A kalandregény az Amazonas őserdejében játszódik.

Dunmore a második író, aki posztumusz nyerte el a nagydíjat. Ted Hughes Születésnapi levelek című írása ugyancsak az angol költő és meseíró halála után diadalmaskodott, először a költészet kategóriában, majd a fődíjért vívott harcban 1998-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!