Kultúra

2016.01.06. 17:23

300 éves, életre kel

Szombathely - Hefele-emlékestre készül a Berzsenyi Dániel Könyvtár: január 11-én (hétfő) 17 órakor Balló László költő, Hefele-kutató beszél a megyeszékhely arculatát meghatározó, 300 éve született európai rangú építész életéről és szerteágazó tevékenységéről.

Viola Beata

Balló László 2009 óta foglalkozik Hefele életművével, nemrég szép kiállítású albumot szerkesztett az építész munkásságát bemutatandó. A BDK délutánján az eddig fel nem dolgozott részletek feltárásával és bemutatásával idézi meg Hefele személyét. Az ajánló szerint megismerhetjük a kutató által felfedezett Hefele-arcmást, amelynek segítségével a korábbi, külföldi kutatói feltételezések is igazolást nyernek.

Hefele Menyhértnek köszönhetjük a szombathelyi belváros arcát: a székesegyházat is ő tervezte
Fotó: Unger Tamás

Hefele magánéletéből pedig azokat az eddig nem ismert - vagy lényegtelennek tartott - adatokat, részleteket hangsúlyozza, amelyek rávilágítanak és magyarázatot adnak életpályájának alakulására. Szó esik Hefele életművének sokszínűségéről is, megismerkedhetünk belsőépítészeti és bútortervezői munkásságával, és azzal a hatalmas művészetszervezői tevékenységgel, amelynek eredményeképpen Magyarországon elsőként valósult meg a korai neoklasszicizmus stíluskorszaka.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!