Kultúra

2014.02.21. 18:50

A jég vasi királynője

Szombathely - Nagy érdeklődés mellett mutatták be a Smidt Múzeumban a Nagy Mariann című kötetet, a Szülőföld Kiadó Híres szombathelyi nők című sorozatának kilencedik darabját.

Ölbei Lívia

A szombathelyi testvérpár, Nagy Mariann és Nagy László két téli olimpián (1952-ben és 56-ban) szerzett bronzérmet páros műkorcsolyázásban, világbajnokságon háromszor végeztek a harmadik a helyen, Európa-bajnokságon két arany, négy ezüst és egy bronz a mérlegük. Több olyan elemet találtak ki – amint a könyvbemutatón elhangzott, főleg László volt ezen a téren kreatív –, amelyek (például a fúró, a piramis, a csóva) ma is használatosak a műkorcsolyában. A Nagy tesvtérpár szülőházát néhány hete emléktábla jelöli a Hollán Ernő utcában. Akkor nyílt meg az az emlékkiállítás, amellyel a könyvbemutató közönsége is megismerkedhetett a Smidt Múzeumban.

Dr. Smidt Erzsébet, a múzeum nyugalmazott igazgatója személyes jó barátságot ápolt Nagy Mariannal. Dr. Smidt Erzsébet leánya, Keppel Csilla történész-muzeológus, a Smidt Múzeum jelenlegi vezetője pedig gyerekként egyrészt tanítványa volt Nagy Mariannak, másrészt „a jég királynőjének" életét bemutató Szülőföld-kötet megírását is elvállalta.

A könyvbemutatón valamennyi megszólaló aláhúzta Nagy Mariann személyiségének varázsát, emberi nagyságát.

Czenki Zsuzsanna, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum általános igazgatóhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: a Híres szombathelyi nők-sorozat több ponton kötődik a múzeumhoz; márciusban például az eddig megjelent kötetekhez kapcsolódva nyílik átfogó kiállítás.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok, a sorozat ötletgazdája arról a lelkes összmunkáról beszélt, amely a sorozat köteteinek megjelensét lehetővé teszi.

Varga Jenő, a Vas Megyei Korcsolya Szövetség elnöke kiemelte: Nagy Marianna „életútja példa lehet a jövő nemzedéke előtt is."

Az eseményen a Bartók zeneiskola növendékei léptek föl. A kötet megjelenésének apropóját az adta, hogy a Nagy testvérpár pont 70 éve szerezte meg első érmét: így indultak el vidékről a világhír felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!