Kultúra

2017.04.11. 18:45

Vezényelt: Jordán Tamás - Hangosan zengett Szondi és az apródok hangja a Jurisics-vár falai között

Idén sem telhetett el a költészet napja közös versmondás nélkül Vas megyében. A diákok most a kőszegi Jurisics-várnál Jordán Tamás vezényletével szavaltak.

Vadas Krisztina

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész köszöntötte kedden délután azt a több száz diákot, akik azért gyűltek össze, hogy közösen mondják el Arany Jánostól a Szondi két apródját. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete hívta életre a rendezvényt, amelyre nemcsak a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és az Árpádházi Szent Margit Általános Iskola és Gimnázium, hanem több más intézmény tanulói is eljöttek. Habár a magyar költészet napját József Attila születésnapján ünnepeljük, most mégis Arany János balladáját szavalta a népes diáksereg. Nem véletlenül: így tisztelegtek  az Arany-emlékév előtt. Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere is szólt a vendégekhez. Kifejezte örömét, hogy dr. Fűzfa Balázs és Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója generálja az ilyen közösségi eseményeket. Kiemelte: a szavaknak erejük van, ezekkel leírhatjuk és alakíthatjuk a minket körülvevő világot.

Fotó: Szendi Péter

Aztán Jordán Tamás lépett a pódiumra. Még mielőtt belekezdett volna a közösségi szavalásba, „bemelegített" a diákokkal. Szinte pillanatok alatt ráéreztek a gyerekek a versmondás mikéntjére, így létrejöhetett az a csoda, amelyet a több száz diák együtt zúgó hangja idézett elő.

 

Jordán Tamás meglepetéssel is készült: a közös produkció után József Attila két versét, A számokról és az Istenem című költeményeket mondta el a jelenlévők legnagyobb örömére.

Dr. Fűzfa Balázs az esemény végén megjegyezte: ezeknek a rendezvényeknek az a szépsége, hogy általuk még közelebb kerülnek a diákok az irodalomhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!